God jul

_dsc0129 _dsc0157

_dsc0151

_dsc0175

Gledelig jul til mine trofaste lesere her inne. Jeg setter stor pris på alle og enhver som legger igjen små spor her inne. Jeg håper på et like fint bloggår i 2017. Nå har jeg tatt med meg mann og hund og reist til 68,4 breddegrader nord, hvor vi skal tilbringe noen dager til sammen med min familie. I går var vi på graven til min pappa, og siden vi kom hit har vi gjort alt vi kunne for å få en fin første jul sammen, uten han. Jeg rundet av min bursdag, den 21.desember, med å besøke graven hans for første gang siden sommeren. Det var et sterkt møte med virkeligheten. Og på grunn av det logger jeg av sosiale medier for en liten stund for å fokusere på familien, samholdet og det å skape nye minner og ritualer. Jeg gleder meg til å gjøre den nye tiden til noe han kan være stolt av.

Ønsker deg en fredfull jul og sender lys og varme til alle de som måtte trenge det litt ekstra i dag.

Klemmer fra Julianne <3

Dag 2: Weinachtsmarkt Von Dem Schloss Charlottenburg

Dag to i Berlin satte vi av spesielt til å besøke slottet, før vi besøkte markedet rett utenfor. _dsc0295-2

_dsc0305

_dsc0307

Etter omvisningen på slottet gikk vi ned til markedet som ikke hadde åpnet enda. Så vi bestemte oss for å streife rundt i gatene for å vindusshoppe imens.

 

_dsc0311

_dsc0313

På Charlottenburg finner du de små butikkene. Nisjebutikkene (som for øvrig gjorde det vanskelig å huske navnet på, siden jeg ikke fikk lov å ta bilder), med en god blanding av nytt og gammelt interiør. I tillegg til en haug av bruktbutikker.

_dsc0316

Litt lengre opp i gata fant vi oss et kaffebrenneri. Röstwerk. Her kjøpte vi oss god, nykvernet kaffe og toast av økologisk surdeigsbrød.

_dsc0374

_dsc0328

_dsc0331

_dsc0339

_dsc0345

_dsc0350

_dsc0372

Etter en liten stund gikk vi tilbake til Charlottenburg slott og undersøkte markedet.

_dsc0386 _dsc0389

Overalt var lysene tent, orkestermusikken spilte "Silent night" og det luktet krydder over hele plassen.

_dsc0401 _dsc0414

Og selv om jeg ikke føler jeg kan kalle meg kristen, så synes jeg det er fint å se illustrasjonen av Jesusbarnet. Kanskje fordi symbolikken rundt det at et barn fødes for å skape fred, er noe jeg tenker passer inn i den tiden vi lever i nå.

_dsc0420 _dsc0422 _dsc0428 _dsc0453 _dsc0460

Man må selvfølgelig drikke glühwein. Disse koppene ble med oss hjem.

_dsc0485 _dsc0507 _dsc0510 _dsc0512Etter å ha vandret i timesvis, kjøpt noen julegaver, spist kringle, knackwürst og julekake, dro vi til Brauhaus Lemke am Schloss. Der drakk vi kjempegod øl og spiste tysk mat før vi dro tilbake til hotellet og tok kvelden.

_dsc0518

_dsc0523

_dsc0535

I lys av den siste tids hendelser sitter jeg med en uvirkelig følelse i kroppen. At en lastebil med terrorister har kjørt inn i markedet hvor jeg og Håvard gikk hver dag, en uke tidligere, gir meg frysninger i hele kroppen. At så mange mennesker nå må møte julen uten sine nærmeste, eller møte julen med skader på kropp og sinn.. Og jeg får vondt i magen av at vi må leve i en tid der vi må ta høyde for terrorfarer dit vi reiser, tenke oss om to ganger før vi befinner oss i store folkemengder, og være redd for at noe skal skje med våre nærmeste når de reiser avgårde. Og likevel er det viktigste å huske på: at vi må ikke gi store folkemengder skylden for hendelser begått av små grupper. Vi må huske på at disse menneskene representerer ikke 1,3 milliarder menneskers livssyn. 

Mandag: The list of 5

_dsc0158 5 ting du kjøpte i matbutikken forrige uke: - Masse sjømat til ukas middager - Kokosmelk (til thai-mat) - En halv vogn med grønnsaker (vi spiser veldig mye grønnsaker til middagene våre) - Ingredienser til kveldens bursdagskaffe. Jeg har bursdag om to dager

5 siste episoder du har sett: – Friends, S9 E20 – Modern Family, S8 E8 – The Big Bang Theory, S10 E11 – The Walking Dead(!!) S7 E8 – Blue Bloods S7 E9

5 produkter du har brukt i det siste: - Bed Head shampoo&balsam - Seaweed ansiktsrens fra The Body Shop - Clairins ansiktsskrubb med sitrusekstrakt - Aloe Vera fuktighetsmaske fra The Body Shop

5 planar for uka: - Ha bursdagskaffe i dag - Reise hjem til Narvik i morgen - Ha bursdagslunsj og bursdagskaffe på onsdag (jeg blir 28 år, tenk!) - Lage langtidskokt risgrøt til riskremen som vi har til dessert lille julaften. OG hjemmelaget rødsaus - Gjøre noe nytt på julaften i år: lage rakfisk kanapeér, av svigerfars egen rakfisk.

5 ting du spiste/drakk i går: - Rakfisk på potetlefser - Ovnsstekt villaks med agurksalat, potet og sandefjordssmør - Vegansk vingummi - Svigermors hjemmelagede mokka-sjokolademousse - Rugbrød med leverpostei

5 steder du ikke har vært, men lengter til: - Toscana - Koh-Lanta i Thailand - Den britiske landsbygda - Paris - New York

5 kjendiser du har sett: - Tone Damli har jeg observert flere ganger på Frogner og Majorstuen - Hedda Skoug så jeg under Skifestivalen på Holmenkollen - Erna Solberg så jeg på Stortinget, på 17.mai for noen år tilbake - Mira Craig klarte å kræsje i meg på 7-Eleven og sølte nesten pølse og rekesalat på jakka mi - På vei tilbake fra Berlin tok jeg et vanlig rutefly med Bjørn Kjos. Veldig hyggelig å se han reise med vanlig rutefly!

5 ting du skulle ønske du kunne: - Synge opera (en livslang drøm) - Danse magedans - Være bestevenn med Eyvind Hellstrøm - Lage hjemmelaget iskrem

5 siste instagramfolk du fulgte: - @hannasanglar - @stylebycass - @inkognito_interior - @themintgardener

5 uttrykk jeg bruker mer enn gjennomsnittsbefolkningen - "Så SINNSYKT" - "Herregud" - "Jesus Kristiansen!" - "F**** på en hval!"

Liste fra Mariell.

Siste adventhelg: litt nytt, litt hygge, masse jul

Det er siste søndag i advent. Herremin, hvor ble adventstiden av? Nå er det seks dager igjen til julaften og vi er i sluttspurten av den fineste ventetiden på året. Vemodig og fint på samme tid. I år feirer vi jula i nord og derfor har vi tyvstartet på juletrepynting og røkelse hos oss selv. Det er ikke helt det samme å skulle stå opp og dra på jobb når juletreet står oppe, så det kommer nok aldri til å føles riktig å skulle pynte treet før lille julaften. Jeg forbinder juletrepynting med starten på en stille uke. Og jeg må innrømme at jeg har ganske liten forståelse for de som får samme gleden ved å pynte treet i starten av adventstiden. For min del er kosen ved å pynte treet er resultat av en ventetid. "Nå er tiden endelig kommet". _dsc0018

Og på samme tid som jeg alltid gleder meg til jul, så er denne jula spesiell på veldig mange måter. Krigen i Syria, flyktningstrømmingen i Europa som en konsekvens av krigen, rasisme rettet mot fargede jenter og gutter som får være Lucia her i norden.. Jeg klarer ikke la vær å nevne det fordi det gjør meg så fysisk vondt. Hva slags spiral har vi surret oss inn i nå? Ikke kan jeg stanse verden og gi alle barn en varm seng, en varm familie og et varmt hjem. Men jeg kan ta en standpunkt ovenfor raseideologier, populisme og grusomme rasistiske utsagn rettet mot uskyldige barn i det som skal være den mest generøse tiden av året. Og det finnes ikke et eneste argument som kan overbevise meg om at hudfarge og etnisitet skal gjøre det akseptabelt å undergrave et annet menneskes verdi. Kulturelle uenigheter og ulikheter kan diskuteres på en saklig måte uten at det handler om rasisme. Og spør du meg, går integreringen i Norge (og resten av den vestlige verden) skeis fordi vi har ledere som forfekter et budskap om at "vi" er bedre enn "dem". Og det er noe jeg skal motsette meg enda hardere i det nye året. Dette mener jeg veldig sterkt at hører fortiden til. Husk at alle store konflikter starter med holdninger. Det vil si at VI faktisk HAR makten til å gjøre en forskjell og snu denne utviklingen. Og det gjør vi ved å omfavne de som er annerledes enn oss selv, prøver å sette oss inn i hvorfor vi er ulike, lære om og lære av hverandre, stiller rimelige krav (vi kan stille krav uten å spre hat), som gjør at vi kan leve i en naturlig symbiose der vi ikke frykter at vi utsletter oss selv. Og det handler ikke om naivitet, men sunn fornuft og medmenneskelighet. Ikke minst kjærlighet. Og jeg ville ikke levd i et Norge der ikke mennesker fra alle verdens hjørner er velkomne. Til dere som har kommet hit langveisfra av ulike grunner: takk for at dere beriker vårt kalde land med varme. Og god jul <3 

_dsc0023

Hjemme hos oss er det en mindre person å kjøpe julegave til. Det blir en tom stol, en tom tallerken, et mindre glass å fylle..  Og det er veldig rart og veldig sårt.

_dsc0028

Men jula skal bli fin. Vi har alle innstilt oss på det. For vi vet at det er det han ville ønsket. Han ville ønsket at vi kose oss, spise julemat og tenkte på han. Ikke spare på hyggen. Og jeg tror nok, at på et eller annet vis, så er han der og forteller oss tørre vitser. De siste dagene har jeg reflektert over sorgen og hørt mye på Times Like Theese, av Foo Fighters. Og ja, tenkt på pappa.. Og alt han stod for.

_dsc0034

I går sendte jeg julegaver til mine eldre søsken, svigersøsken, nevøer og niese. Som alltid er det mer hygge å gi enn å få. Hadde jeg hatt mer midler skulle jeg gitt til så veldig mange flere!

_dsc0046

Nå er det også veldig lenge siden vi har dekt bord og hatt en lang helgefrokost sammen. Bare vi to og radioen. Den siste tiden har krevd veldig mye tid fra oss begge. Helgene har gått til julebord og reising, mens ukedagene har stort sett gått i lange arbeidsdager for oss begge. Og i går tok vi grep.

_dsc0051

Helgebuketten har også kommet i hus. Ja, for den har også gått meg hus forbi den siste tiden. Amaryllis, tulipan, bjørkekvister og eucalyptus. Amaryllisen er en av de vakreste blomstene jeg vet om. Særlig når den springer ut.

_dsc0052

Jeg elsker disse stundene. Jeg elsker den lange morgenen. Jeg må også ha den i ukedagene. Og helst står jeg opp to timer før jeg skal på jobb for å starte dagen mykt. Det er dusj, kaffe og mat. Jeg nyter det sålenge jeg kan.

_dsc0061

I vårt lille funkishus er det ikke mye som minner om gammel nyromantikk. Men kombinasjonen av William Morris, Ton, speilet fra brukten og juletreet i den gamle trekassa, gir meg en vag følelse av å bo i et gammelt trehus likevel.

_dsc0067

Kanskje en dag..

_dsc0072

I mellomtiden koser jeg meg her, og prøver å personliggjøre det lille huset vi bor i. Og nå som vi endelig begynner å føle på at "det er her vi skal bo..", så synes jeg nesten det er litt trist at det ikke er her vi skal feire julaften. Bare for å kjenne på hvordan det er. Et hjem er virkelig et hjem når du har feiret julehøytiden der. Eller er det bare jeg som tenker slik?

_dsc0082

På Stortorvet Blomster i Oslo kjøpte jeg misteltein som nå har blitt hengt opp på bjelken mellom stue og spisestue. Jeg håper den genererer mange kyss i løpet av juletiden. Hos alle som stikker innom. Et lite løft av julens kjærlighetsbudskap.

_dsc0088

Og mens jeg tok bildet tittet sola innom og skapte et herlig skyggespill på veggen. Det måtte jo selvfølgelig være med.

_dsc0093

Litt nytt har kommet inn i huset den siste tiden. Eller nytt og nytt.. Jeg kjøper jo sjeldent nye ting. Kommoden jeg arvet fra besteforeldrene mine måtte flyttes ut av soverommet fordi vi har byttet ut den gamle senga vår til en større seng. Da fikk kommoden komme opp i stua, der jeg synes den gjorde seg riktig godt.

_dsc0097

Her står kongerøkelsen og fyller huset med deilige dufter. (Beklager for øvrig ledningene som var helt umulig å skjule)

_dsc0101

Et nytt bruktfunn har kommet i hus. En stol jeg oppdaget på brukthandelen for en måneds tid siden og ikke har klart å glemme. Den har noen løse bånd som må festes med lim, men ellers i perfekt stand. Ikke fikk vi plass til den i bilen, så jeg måtte bære den hjem. Igjen: alt man gjør for et kupp. Og jeg som gikk langs E134 med en stol under armen fikk sikkert noen rare blikk. Og det synes jeg er HELT i orden!

_dsc0107

_dsc0115

_dsc0118

Siste adventssøndag blir feiret med middag hos svigers. Stressfritt, rolig og trygt. En luksus ikke alle kan påberope seg i dag. Så husk å vær litt bevisst på hvor godt du egentlig har det, og strekk ut en ekstra hånd når du kan.

God søndag!

Charlottenburg Schloss

_dsc0295 _dsc0290 _dsc0288 _dsc0283 _dsc0281

_dsc0279 _dsc0276 _dsc0272 _dsc0266 _dsc0260 _dsc0257 _dsc0252 _dsc0249 _dsc0245 _dsc0232 _dsc0229 _dsc0224 _dsc0216 _dsc0213 _dsc0209 _dsc0207 _dsc0203 _dsc0194 _dsc0189 _dsc0185 _dsc0179 _dsc0164 _dsc0158 _dsc0152 _dsc0147 _dsc0144 _dsc0140 _dsc0136 _dsc0129 _dsc0124 _dsc0119 _dsc0117 _dsc0113 _dsc0109 _dsc0103 _dsc0100 _dsc0098 _dsc0091 _dsc0079

Andre dagen i Berlin dro vi til Charlottenburg Slott. Et helt fantastisk bygg der jeg kunne druknet meg selv i alle nydelige detaljer. Men det var ikke et særlig hyggelig besøk, egentlig. For de som jobber der er ikke særlig høflige. Du får fortalt hva du skal ha på deg og ikke ha på deg, hva du får lov å ha med deg inn i slottet og hva du må låse inn. Du blir fortalt hvor du skal gå og ikke gå. Du får beskjed hvor det ikke er greit å sitte (men ikke på en snill måte), og hvor du SKAL sitte. Og ja, du må betale for å ta bilder. En avgift som kommer i tillegg til den svindyre inngangsbilletten. Vi trodde først det var vi som var uheldige, men en dame ble så sint på den stakkars mannen i garderoben at hun beskyldte de ansatte for å være rasistiske. Hun hadde visst den samme erfaringen som oss, og da skjønte vi at dette er et ekstremt restriktivt sted å besøke. Det var definitivt verdt å besøke, men vi skulle gjerne blitt advart på forhånd. Jeg gikk rundt og tenkte på hvor rart det må være å ha huset sitt bli omgjort til et museum. Tenk å ha bodd på et sted som er SÅ spesielt at folk betaler masse penger for å se på det noen århundre senere. Det er litt sykt å tenke på.

Ukas 5 inspirerende

Den kreative Ann Merete har tatt med seg mann, to katter og sitt kreative kontor hjem til Hadeland. Fra bygård til hus. Og her skal hun pusse opp, dekorere og kreativisere seg i tiden som kommer. Det har allerede kommet opp noen fine før/etter-bilder. Og bilde av de nye naboene: sau_i_solnedgang

Maren Ingeborg skriver et innlegg om psykisk helse. Noe jeg synes er et fint innslag i en ellers så velstelt og striglet blogghverdag.

villabetula-1240682

Ine har omsider levert inn masteravhandlingen sin og feirer med finfin vegetarmat. Jeg som er midt i masterløpet mitt kan bare forestille meg hvor befriende det er å endelig ha det tunge arbeidet fiks ferdig. Gratulerer så hjertens mye til deg, Ine!

vsco-photo-3-1024x732

Dyktige Marthe har flyttet over landegrensa til vårt naboland og Lovely Life. Veldig velfortjent! Gleder meg til fortsettelsen!

dscf7157

Mariell skriver så fint om adventsiden som nybakt småbarnsmor, og livet hjemme i en bygd. Mariell og mannen har flyttet fra mange år i London til et hus på en gård i Sogn. Med fortryllende bilder får man lyst til å flytte til ingensteds med bare en koffert og et kamera.

31427235422_199f1c5a0d_b

 

Berlin dag 1

Reisen fra Kongsberg til Berlin var passe grusom. Om jeg får lov til å si det. Vi stod nemlig opp halv tre på natta, etter to timers søvn, og kjørte til Gardermoen. Ikke bare sov vi gjennom hele flyturen til Berlin, men vi gikk rundt hele dagen i en salig koma. Vi var fremme på hotellet lenge før lunsj, og da vi trodde vi bare kunne sjekke inn og ta oss et par timer på øyet før vi gikk ut, fikk vi den sørgelige beskjeden om at rommet ikke var klart. Men vi kunne parkere bagasjen på hotellet og komme tilbake noen timer senere. Javel, tenkte vi. Da var det første vi måtte gjøre å finne et sted der de servert kaffe. Varm, kruttkaffe. Men med fare for å falle i en negativ fallgruve; ting tar seg opp. Hotellet vårt lå i hjertet av Kurfürstendamm. Og med hjelp fra TripAdvisor og en trasketur på noen kilometer fant vi det perfekte stedet for en brunsj. Et sted som overgikk alle våre forventninger. Nemlig SETs.

_dsc0007

Vi bestilte en Doppel SET, og var ikke helt forberedt på mengden mat vi fikk. Hadde jeg visst det ville jeg ikke kjøpt en bolle med müsli og yoghurt i tillegg. Du går ikke mett herifra, for å si det slik.

_dsc0012

Men vi klagde ikke. Faktisk var vi svært så fornøyde. Her kunne vi sitte og plukke i maten i et par timer mens vi drakk kruttsterk kaffe. Vi kunne småspise tyske og franske oster. Tyske og italienske pølser. Frukt og økologiske egg. Nevnte jeg at alt i kafeen er økologisk? Og menyen hadde et utvalg for den som er vegetarianer, veganer, paleolitt eller vanlig dødelige. Et sted vi kan anbefale på det varmeste for den som måtte befinne seg i området. Og spesielt hvis man liker å bare sitte. Slik som jeg elsker å gjøre når jeg trenger urbant påfyll.

_dsc0013

_dsc0020

_dsc0022

_dsc0024

_dsc0026

Noe av det jeg liker best med slike steder er at de tilbyr en variert meny som passer for alle med enhver livsstil. At man kan få ferskpresset juice etter eget ønske er også en bonus. Slike kafeer får hjertet mitt til å hoppe, og er ofte mer spennende enn et museum. Ja, tenk det. Jeg synes faktisk det!

_dsc0029

_dsc0031

Etterpå gikk vi tilbake til hotellet og sjekket inn. Så bestemte vi oss for å gå ned Kurfürstendamm til nærmeste julemarked. Vi hadde ikke undersøkt så nøye på forhånd, men det viste seg at dette er stedet å shoppe hvis du liker eksklusive merker. Jeg er ikke så veldig opptatt av slikt, så jeg gikk pent forbi. Ikke tok jeg bilder heller. Skulle jeg gjort det? Bare sånn for syns skyld? Jaja.. Uansett..

_dsc0039

Noe av det første som møtte oss nedi gata var en julelysnisse som hevet sin høyre arm mot himmelen. Vi ble litt satt ut av det (ettersom vi befant oss i Tyskland), og jeg bestemte meg for ikke å gjøre en sak ut av det. Håvard derimot, måtte ta bilde og sende hjem til Norge. Det var nok ikke ment som vi tolket det, men gjorde iallefall at jeg gikk litt humrende ned gata. I ren under om noen andre hadde tenkt det samme som oss. Heldigvis var det ikke de eneste lysene som var hengt opp i gatene. Tyskere leker ikke jul.

picmonkey-collage

Det første markedet vi dro på var Weihnachtsmarkt am Gedächtniskirche, som også ligger midt i shoppingsentrumet på Kantstraße.

_dsc0049

_dsc0075

Etter vi kom inn på markedet ble jeg litt mindre opptatt av å ta bilder, og mer opptatt av å se. Så denne dagen er litt dårlig dokumentert. Det ble flere kopper med glühwein, en bratwürst og en crêpe med kindersjokolade.

_dsc0061

Siden vi allerede var i underskudd på søvn, brukte vi mye energi på å orientere oss. Etter en tur på markedet gikk ferden rett tilbake på hotellet der vi tok tidlig kveld foran tyskdubbede filmer.

_dsc0063

Jeg kan fremdeles føle den etterlengtede følelsen av å trekke dyna over kroppen og sovne tungt. Men først la vi planer for dagen etterpå (for man kan ikke dra på ferie uten en plan! Eller er det bare meg?).

 

 

Latest buys from Berlin I

I går kom vi hjem fra Berlin. Vi reiste fra hotellet før klokken syv om morgenen, og jeg sov på flyplassen før vi gikk på flyet (der jeg sov hele turen hjem), og kom oss hjem. Så sovnet vi på hver vår side i sofaen og sov i tre timer der. Jeg skal redigere bilder og lage innlegg om turen. Men først tenkte jeg å vise frem noe av den fineste julepynten jeg har sett i hele mitt liv! Jeg anbefaler virkelig å kjøpe julepynt på et tysk julemarked. Der er det noe for enhver stil, og jeg var så glad da jeg fant julepynt i skikkelig retro stil. Det minner meg om pynten jeg har arvet etter min bestemor, som ligger i en eske i nord-norge. _dsc0927

Siden jeg virkelig synes at jula er en tid for tradisjon, finner jeg stor glede i at pynten skal være tilknyttet minner. Jeg bryr meg sjelden om trend, og jeg gleder meg til å kunne ta opp disse kulene om tyve år og si "husker du da vi kjøpte disse i Berlin?".

_dsc0918

Også er de så glorete og glitrete. Så styggfine at de blir fine. Jeg har alltid likt slik julepynt. Helt siden jeg var liten. Og jeg har sterke minner av å stå ved treet bare for å studere glitteret og det emaljerte glasset på de gamle julekulene.

_dsc0938

Mens vi snakker om glitrete og styggfint pynt: Jeg ble utrolig glad da jeg oppdaget et plasttre med masse av disse fuglene festet på greinene. Jeg arvet en liten bunt med glassfugler fra 1950-tallet(?), av bestemor. De var riktignok laget av tynt emaljert glass og hadde stri stjert. Men de ligger også hjemme i nord, så jeg får ikke satt de på treet vårt i år heller. Og da trøstet jeg meg med å kjøpe noen fugler på markedet som kunne få lov til å sitte på treet vårt i år. Jeg tok de opp av esken på hotellet ved flere anledninger bare for å se på dem. Tenk at man kan bli så glad for så små ting!

_dsc0958

For snaue 30 kroner kjøpte vi også denne pakken med bittesmå julekuler i farget glass. Jeg gleder meg så innmari til å pynte treet vårt!

_dsc0986

Vi kjøpte noen julegaver som jeg ikke kan legge ut bilder av, fordi jeg vet at de som får gavene leser denne bloggen (sorry). Men de to små guttene som skal få hver sin håndlagde soldat er alt for små til å vite hva en blogg er. Og derfor tar jeg sjansen på å vise dem frem. Er de ikke fine? Jeg er ikke noe fan av å gi gaver til barn som allerede har nok leker, for min erfaring har alltid vært at de allerede får flere leker enn de klarer å bruke. Så jeg prøver alltid å være litt kreativ og tenke ut idéer som er litt annerledes. Helst liker jeg å gi gaver som jeg vet de kan få stor glede av etterhvert som de eldres. Gjerne ting jeg ser for meg kan gå i arv. Og disse små soldatene kan henges opp på treet i mange år. Så håper jeg de sender tante en liten tanke når den henges opp på greina. I viten om at jeg tenkte på dem da jeg var på ferie i Tyskland.

On the road, again

I morgen reiser vi til Berlin for å dra rundt på julemarkeder, drikke glühwein og dyrke førjulstiden. Jeg elsker å være på tur sammen med Håvard. Jeg er så innmari glad for at vi har de samme ønskene når vi er på tur, og at vi begge er historisk- og kulturinteresserte mennesker. Og at vi alltid er samstemte om hva vi liker og ikke liker. Som reisepartnere er vi dynamitt! Akkurat nå har jeg litt reisefeber og kjenner at det er mange ting jeg gleder meg til. 20150401-_DSC0532-3

Jeg gleder meg så innmari til å gå. Bare gå, og gå, og gå, og gå. Og mens vi går skal vi se en hel masse nytt.

20150401-_DSC0433-3

Jeg gleder meg til å oppdage nye gater.

20150401-_DSC0427-3

Og skjulte små bakgater med brostein og smijernsporter.

20150401-IMG_2001

Jeg gleder meg til å gå på ustillinger, museum og gallerier. Som jeg har fått streng beskjed hos veilederen min at jeg MÅ. Fordi jeg synker inn i mitt indre og blir fascinert og føler at jeg fôrer sjela.

20150331-_DSC0400-4

Jeg gleder meg til å se rare objekter og sære, urbane hipstergjenstander. Jeg elsker hipstere. Har jeg sagt det? Selv tror jeg at jeg befinner meg midt imellom en hipster og en hippie.

20150331-_DSC0385-4

Jeg håper jeg finner kunstutstillinger av store kunstnere. Sånn som Andy Warhol og Salvador Dali-utstillingene i Praha.

20150331-_DSC0302-3

Jeg håper jeg finner masse fin julepynt. Og angrer fremdeles på at jeg ikke kjøpte påskeegg på det tsjekkiske påskemarkedet.

20150331-_DSC0161-3

Jeg gleder meg til vanvittige, arkitektoniske detaljer.

_DSC0541

Jeg gleder meg til det urbaniserte og kulturelle.

_DSC0530

Jeg gleder meg til vintagebutikker og loppemarkeder.

_DSC0520

Kanskje finner jeg noe som er så fint at jeg ikke tør å bruke det?

_DSC0461

Jeg gleder meg til alle de kafeene vi skal besøke. Alle typer kafeer som jeg savner i nærområdet.

_DSC0440

Der man får kjøpt mat både med og uten gluten. Bare fordi det er hipt og hysterisk å spise glutenfritt.

_DSC0372

Jeg gleder meg til burgerbarer (som det nesten ikke fantes annet av i Budapest), der maten er kortreist og naturlig.

_DSC0363

Jeg gleder meg til å gå hånd i hånd med han her.

_DSC0430

Og kanskje stå litt mer foran kamera enn bak. Dette var det eneste bildet som ble tatt av meg i Budapest. Et utrolig kleint og dårlig bilde. Skjerpings til både meg og Håvard. Ps: minn meg på at vi må kjøpe selfie-stang i dag! 

20150401-_DSC0571-2

Vi skal drikke alskens typer øl.

20150401-_DSC0448-3

Og kaffe. Masse. Masse. Masse kaffe.

20150401-_DSC0466-3

20150401-_DSC0464-3

Og vi må finne blomstermarkeder..

20150401-_DSC0468-3

Og kule leker til de to yngste nevøene mine.

20150331-_DSC0216-3

Jeg gleder meg til å lære mer om europeisk krigshistorie på nært hold. Jeg kan jo altså ikke la vær å være historienerd på ferie! Ah, ferie.

 

 

Pepperkakevotter

Er det riktig å si at juletiden er den mest kreative tiden på året? Finnes det egentlig en tid på året hvor vi skaper, baker, kokkelerer og er så kreativ som i advent- og juletiden? Ikke bare baker vi kaker, men vi lager figurer av deig og marsipan. Vi er opptatt av at mat skal være basert på gode råvarer og gode hjemmelagede baser. Vi er tro til våre tradisjoner, har juleverksteder, og vi hogger og sager og limer og syr. Og jeg elsker det! _dsc0440

Men kjære dere.. Nå skal jeg krype til korset: jeg har juksa litt. Disse kakene er ikke laget fra bunnen av. Og jeg har ikke dårlig samvittighet for det heller. Denne helga hadde jeg ikke tid eller ork til å sette en deig fra bunnen av. Og da synes jeg det er flott at man kan kjøpe ferdig deig på butikken. Men lell: Ingenting slår hjemmelaget. Uansett.

_dsc0430

På lørdag dro H til en kamerat på øl-og-vinyl-kveld, og jeg og Jeanette satt her hjemme med rødvinsgløgg i glasset, julemusikk på radioen, langtidskokt grøt (med vaniljestang!) i skåla og masse glasur på fingertuppene. Jeg fikk en blemme på fingeren da jeg skulle hjelpe henne å montere peppekakehuset sitt, og jeg kuttet ut votteformede pepperkaker for hånd. Jeg fant raskt ut at det var morsommere enn å bruke former.

_dsc0425

Og det var den fineste lørdagen på lenge. Jeg er stor fan av matvarer som er hjemmelagede, men i denne kreative førjulstiden tiden er det stemning og samhold som er det sterkeste limet. At man har så mange grunner til å samle seg med mennesker man har seg kjær. Hvilken annen høytid og årstid har så mange tradisjoner som fører folk sammen, som jula? Midt i mellom pepperkakesteking- og pynting pratet vi om livet, gleder og sorger, og samfunnsspørsmål og hva vennskap egentlig er. Jeg tror virkelig at meningsfulle relasjoner skapes når man skaper noe. Sammen.

_dsc0420

Og som avslutning skal jeg være litt hyklersk og legge ved en oppskrift på pepperkakedeig. Til tross for at vi antagelig kommer til å kjøpe ferdig deig igjen når vi skal lage pepperkakehus i morgen.

Julens deiligste pepperkakedeig fra TINE. 4.porsj

600g Meierismør 4dl sirup 8dl sukker 4dl Kremfløte 2ts nellik 2ts ingefær 2ts pepper 8ts kanel 4ts bakepulver 1800g hvetemel (ca.)

Til denne oppskriften trenger du pepperkakeformer. Husk at pepperkakedeigen må ligge kaldt en stund før du kjevler og stikker den ut, så det beste er om du lager den dagen før.

Bland smør, sirup, sukker i en kjele. Varm opp på middels varme til alt er helt smeltet. Ta kjelen av platen og avkjøl blandingen noe

Rør i fløten. Sikt i krydder, bakepulver og det meste av melet. Resten av melet rører du inn litt etter litt til du får en jevn og passe fast deig. La pepperkakedeigen stå kaldt til neste dag.

Sett stekeovnen på 175 °C.

Elt deigen i litt mel på bordet og kjevle den ca. 3 mm tykk. Stikk ut forskjellige figurkaker og stek dem i 9-10 minutter til de er gyllenbrune. Avkjøl kakene på rist. Skal du henge opp kakene, er det viktig at du lager et hull til båndet før steking.

Ps: På onsdag reiser vi til Berlin! Alle Berlintips tas imot med takk!

 

 

 

Min desember er lastet med

_DSC0333 _DSC0304

_DSC0192

_DSC0074

_DSC0379 Fra arkivet.

Svibler i hver krok Pepperkakelukt fra ovnen Glødende peis Hjemmelagede fløtekakrameller Julepålegg lagd av mamma og mormor Varme hvetebrød etter bestemors oppskrift, som pappa var så glad i Grøt med kanel og sukker Smaken av vårt første hjemmelagde fenalår Lukta av furunål Glitter som drysser Røde sløyfer og striesekker med ved Julepynt knyttet til spesielle minner Krydret te og kaffe Koldtbord med venner og familie Svigerfars rakfisk og svigermors potetlefser Amaryllis Stjerner og staker Kongerøkelse Gaver med julenisser på Smil og latter Klissete glasur, seigmenn og juleskum Ribbe, pinnekjøtt og hvite julepølser Julebrus fra Lillehammer (den beste!) Flere klementiner enn man kan telle Roser i kinnne Gleden over å være sammen

Me, me, me

_dsc0122 Mine husmorstips Sortere grønnsaker, skylle dem og legge dem i plastbokser som stables i grønnsaksskuffen. Hvis noe blir muggent sprer det seg ikke til andre grønnsaker og det legger seg ikke væske nederst i skuffa. Jeg anbefaler dessuten å lage en universalvask av vann, natron, sitron og eteriske oljer (sistnevnte for duftens skyld) på et stort syltetøyglass. Det blir surt nok til å ta knekken på de stygge bakteriene og det blir mildt nok for hud og miljø.

Mine hverdagsritualer Hvis jeg har tid om morgenen: kverning av kaffebønner, koking av kaffe og 1-2 kopper før dagen starter. Hvis det er helg: Stå opp før Håvard, sette på NRK Jazz, vaske kjøkkenet helt overfladisk før frokosten settes i full sving (det må være rent før matlaging). Ha en stille stund for meg selv, reservert utelukkende for nyting. Og ja.. Jeg sjekker alltid instagram for litt inspirasjon for dagen. Når jeg lager mat: Macen må være med på kjøkkenbenken. Jeg elsker å ha en serie stående på mens jeg kutter grønnsaker. På fredager: den nyeste episoden av The Big Bang Theory og Greys Anatomy. Mandager: Walking Dead. Det eneste lyglimtet på en mandag da jeg virkelig misliker mandager. 

Mine uvaner Jeg slenger fra meg klær overalt i huset. Jeg sjekker instagram litt for ofte. Jeg er et skippertaksmenneske av dimensjoner (får som regel ting gjort likevel). Jeg blir alt for lett irritert for småting. Jeg kjedespiser når jeg har asosiale perioder. Noe som tydelig indikerer på at jeg har store behov for å omgi meg med mennesker i hverdagen. Og jeg bekymrer meg veldig lett for at andre skal tenke mindre om meg.

Mine tradisjoner Vi spiser alltid ribbe på julaften, fenalår og julegrøt på lillejulaften, og deretter ribbe igjen første juledag. Vi (jeg og H) har arrangert julelunsj med venner de siste årene. Og 17.maifrokost. Og begge sammenkomstene har vi et fokus på at folk inntar minimalt med alkohol slik at det blir et barnevennlig alternativ. Mine tradisjoner er veldig knyttet opp mot mat og stemningen det skaper. Utenom det har jeg svært få tradisjoner. Men jeg gleder meg til å skape tradisjoner i årene som kommer.

Mine hverdagsgleder Legge meg i nyvasket sengeklær etter en lang dag. Høre på en favorittspilleliste på Spotify. En god kopp svartbrent kaffe. En hjemmelaget middag. Den trenger ikke være komplisert, bare hjemmelaget. Følelsen av å ha fullført en treningsøkt. Å dra på dansetrening i Oslo. Lage handleliste hver søndag og deretter gjette ved kassa på mandag hva alt koster. Vaske og rense huden før dagen starter. Kosen ved å fylle huset med tente stearinlys. Lukta av langtidsstekt mat i ovnen. Det er sterke hverdagsgleder for meg.

Mine mest dominerende tanker for tiden At jeg vil gjøre masteroppgaven ferdig. Nå. Med en eneste gang. At jeg gleder meg til første dag i ny jobb. At jeg gleder meg til all adventskosen jeg skal ta meg tiden til i år. At jeg ser frem til å få bryllupet vårt overstått, og at jeg egentlig synes det er litt mas å ha det hengende over hodet (jeg er visst ikke det bridezilla-mennesket jeg trodde jeg var). Jeg gleder meg mer til å være gift enn selve dagen.

Mine guilty pleasures Pastabasert mat, denne sesongen med Gift ved første blikk, Cola Zero og Pepsi Max, gjærbakst og brødmat.

Mine kommende gleder Ferietur til Berlin med H, å komme hjem til nordnorge for å være sammen med familien, rødvinsgløgg og pepperkakebaking. Julespesialen til Call The Midwife og at vi skal se hele Sherlock før neste sesong starter. Og ja, lussekatter. Nam!

Mine drømmer Bli sosiallærer og rådgiver på en videregående skole. Skrive en non-ficion bok. Spille konsert og synge sammen med noen. Og noen andre drømmer som jeg holder tett inntil brystet.

Min største frykt Å miste folk jeg er glad i. Jeg er ikke redd for hva som skjer med meg selv. Men jeg er redd for å føle på en total avmakt over det som skjer med de rundt meg.

Mine favorittmatretter Dette hadde jeg aldri trodd jeg skulle si da jeg var yngre, men: fersk fisk og potet! Det er nok fordi jeg er en fjording som nå bor på innlandet og ikke får tak i fersk fisk lengre. Utenom det er det definitivt sushi, ordentlig italiensk pizza og langtidsstekt mat med skikkelig deilig tilbehør.

Mine favorittgjøremål i helgene Dra på kafe, vandre rundt i byen og vindusshoppe før jeg drar hjem og gjør noe kjempehyggelig med enten H eller venner. Jeg er ikke lengre noe glad i å dra ut på byen, og jeg drikker veldig lite alkohol. Så jeg synes den beste kosen er i hyggelig lag med venner og nære.

Min favorittmusikk Rock, Indie Rock, Jazz, Delta Blues og noe pop.

Mine favorittartister/band Eva Cassidy har alltid stått meg nærmest. Jeg er også veldig forelsket i Led Zeppelin. Videre er jeg glad i band som Band of Horses, Fleet Foxes, First Aid Kit, Jose Gonzales, Melissa Horn, Daughter og Fleetwood Mac.

Mine favoritting å gjøre/interesser, som jeg ikke har felles med veldig mange andre: Kunst og museum, for eksempel. Jeg elsker å se på kunst; penselstrøk, uttrykk, budskap, historien bak et maleri. Det er ting som gjør at jeg føler jeg fôrer hjernen og sjela. Og det er også en ting jeg ikke kjenner flere som interesserer seg for.

 

 

 

Soveromsforandringer

Dette rommet er det eneste rommet i huset som ikke har fått gjennomgå noe særlig siden vi flyttet inn. Vi har byttet ut nattbordene våre, men ikke stort mer enn det. _dsc0324-2

I natt, da jeg kom hjem fra julebordet, fikk jeg et akutt behov for å gjøre noen forandringer. Men å begynne å ommøblere halv to på natta var kanskje å dra det litt langt. Så jeg la planer inni hodet før jeg sovnet. Noe som endte med at jeg drømte om hva jeg skulle gjøre. Og det i seg selv er vel kanskje litt i det særeste laget.. Men hvis man bærer et konstant behov for fornyelse, så blir det fort vekk litt sånn. (Ja, jeg ler litt av meg selv).

_dsc0371

_dsc0355

Kommoden som stod under det hvite speilet har blitt flyttet til andre siden av rommet, noe som frigjorde litt ekstra plass på venstresiden av senga. (Sengeklærne er fra H&M Home.)

_dsc0347

Plutselig fikk dette hjørnet en funksjon. Den gamle kommoden er et arvestykke fra mine besteforeldre. De små glassvasene er kjøpt hos Le Kiosk.

_dsc0327-2

På nattbordet mitt står pappa og spiller gitar. Bildet er tatt under en konsert for mange år siden. Det er fint å se han i sitt ess når jeg våkner, og når jeg skal sove.

_dsc0319

Nattbordene er et bruktfunn gjort på Finn. 

_dsc0317

Alle trenger en stol på soverommet (du vet.. der alle klærne blir liggende). Stolen er et bruktfunn og hyllene er vegghyller, "Förhöja" fra IKEA.

_dsc0366

Og når jeg våkner om morgenen i helgene, og det første jeg ser rett ut av vinduet er en stor bjørk og mange små grantrær, da føler jeg roen. Og da er det litt godt å kunne ta med seg litt enkelt lesestoff på sengekanten og la det gå litt ekstra tid før man starter dagen. Det fine heklede sengeteppet er laget av Hs oldemor, og lå i det gamle feriehuset i Sogn før det ble solgt. Slike gamle, arvestykker setter et personlig preg på interiøret og er (spør du meg) ofte mer verdifullt enn det man får kjøpt i en butikk.

Lørdag, solgløtt, helgefrokost, kaffe, tanker og fin musikk

Det er lørdag, det er lang frokost, det er kaffe, det er NRK P2 og det er .. sa jeg kaffe? _dsc0261

Jeg våknet tidlig, stod opp og ordnet kjøkkenet i stand til frokost. Morgensola skinte sterkt inn på kjøkkenet vårt. Jeg satte på NRK P2 og hørte en radiodokumentar som het "Syriabrødrene". To brødre kjempet seg til Norge gjennom Russland med seks måneders mellomrom. Historien deres og følelsen av fortvilelsen over å miste familien sin til bomber traff meg i magen som et lynnedslag. Og jeg er så redd for den tiden vi lever i. Jeg er snart ferdig utdannet historiker og det gjør at jeg automatisk trekker noen paralleller som skremmer meg dypt inn i sjela. Og i disse stundene, der jeg ikke vet hvor verden (og Norge!!) er på vei hen, omfavner jeg de rolige og stille stundene. Og jeg priser meg lykkelig over at jeg er trygg her jeg bor. Hvertfall enn så lenge..

_dsc0251

Det er advent i morgen. Og med det prøver jeg å prise de små gledene. Lukta av klementin på fingertuppene, tente lys kveld som dag, og svibler som blomstrer i glassvaser og Norgesglass.

_dsc0265

Dette er stundene jeg setter størst pris på i livet. Når jeg vet vi begge har fri og vi egentlig ikke har noen særlige gjøremål. Vi står frie til å gjøre det vi vil. "Frihet"... Det er et fint ord å ha i sin munn..

_dsc0273

I går hentet vi denne liftgardinen på posten. Jeg har aldri vært så glad i gardiner, men i dette huset er det av og til litt uunngåelig siden vi har så mye innsyn. Denne skjermer for innsyn fra naboen, og jeg må innrømme.. Den rammet inn kjøkkenet ganske så fint altså. Ekstra lunt ble det med den store adventstjerna fra IKEA.

_dsc0277

I dag følte jeg for en kaffe med sjokoladesmak. Jeg trengte den smaken.

_dsc0282

Å kjøpe kaffekvern var det absolutt beste kjøpet vi gjorde. En enkel, billig kvern til noen få hundrelapper. Vi kan filtermale, espressomale og presskannemale kaffen. Akkurat slik vi ønsker. I dag gikk jeg for filtermaling. Og jeg gikk for en sakte trakting. Og til alt som er sakte (særlig til sakte morgener) er denne sangen fra Hozier perfekt. Den må du høre.

_dsc0284

Eller kanskje denne sangen?

_dsc0286-2

Frokosten trenger ikke være så komplisert selv om det er helg. Det er nok med litt ost, litt skinke, et par knekkebrød, et kokt egg og en smoothie. Min favorittkombo er jordbær, mango, banan og mandelmelk.

_dsc0299

Og selvfølgelig kaffe. Den kan vi bruke litt lengre tid på, bare fordi det er helg. Og fordi vi har tid.

_dsc0291

Jeg koser meg med noen interiørblader jeg ikke har hatt tid til å lese i uka. De nye brillene mine på være med.

_dsc0294

Oppdekningen trenger heller ikke være mer komplisert enn en porselentallerken funnet på loppis, og gammelt sølvtøy (som også er bruktfunn). Og en linserviett. Bare for å understreke helgeluksusen.

_dsc0302

I dag skal jeg på julebord i Oslo. Men før det skal vi ut av huset, levere noen ting på brukthandelen og drikke mer kaffe.

_dsc0308

Det blir aldri nok kaffe.

Natur i vinduskarmen

God fredag alle sammen!

_dsc0211

For noen dager siden lagde jeg flere kranser av Eucalyptus til vinduet. Jeg vurderte å bruke bånd i blonder eller rød tråd til å henge dem opp. Men jeg valgte å gå for grå hyssing fordi jeg rett og slett ikke ville overdrive fargebruken. Den røde julefargen tar jeg igjen i adventstaken.

_dsc0215

I dag har jeg vasket det store vinduet for snutemerker. Siden Balder har tatt eierskap på gulvet under vinduet blir vinduet oversvømt med merker etter boffing og snusing. Her har han total oversikt over nabolaget, holder vakt og passer på hvem som kommer på besøk til han.

_dsc0223

Etter en luftetur ville han komme tilbake til plassen sin. Bamsen (uten hode) må selvfølgelig være med.

_dsc0226

_dsc0230

I helga skal jeg skrive masteroppgave, vaske huset og dra på julebord med jentene fra dansegruppa. Noe jeg gleder meg veldig stort til. Og på fredag er det allerede første søndag i advent. Da kan jeg ha endelig ha god samvittighet for juledekorasjonene.

_dsc0239

_dsc0243

Ønsker deg en nydelig fredag!

Christmas decoration list

Min type jul er lastet med naturelementer, gråpapir, masse lys, en dæsj rødt og en stor klype grønt. Jeg har kuttet kraftig ned på kjøpepynten de siste årene og synes at den fineste dekorasjonen er den som representerer årstiden vi befinner oss i akkurat nå. Og derfor er noe av førjulskosen det å kunne lage litt ny pynt hvert år. På min pinterestmappe har jeg samlet masse bilder av ting jeg planlegger å lage i løpet av adventstiden. Helst vil jeg ha masse detaljer, men samtidig ikke så mye pynt at det føles rotete. Jeg blir ofte helt svimmel når man prøver å få huset til å se ut som en butikkutstilling. 1f2ee168b7cfaa8ee8c2aa7734a868d5

I den grønne vasen fra Broste som jeg fant på brukten for en tier (samme som på bildet), har jeg lyst til å sette slike kvister og henge opp små, gamle julekuler i glass. Og jeg har lyst til å enten sette den i vinduet foran spisebordet eller på den blå sjenken.

3047658bd0d2a52c27511b75e75bca61

Juletreet har vi brukt å ha i en av trekassene de siste årene. For å få den til å sitte fint bruke jeg en (kjempestygg) mosegrønn juletrefot med stjerner på, som også er et bruktfunn. Jeg liker godt tanken på å ha juletreet i en trekasse. Det blir både rustikt, lekent og personlig på samme tid.

42b385c67c12776e6af0ea1aa6f1c3ad

For litt over en uke siden dro jeg opp et lite tre(!) som jeg satte i et kjempehøyt syltetøyglass. Det har fått stå i gangen inntil jeg finner en fin plass å ha den. Jeg vurderer å sette den i trappa, sånn som på bildet, siden den er ganske smal og høy. Eventuelt i trappevinduet. Dessverre er ikke trappa vår like fin som på dette bildet. Ah, jeg elsker gamle trapper i heltre. Sukk!

cf5c93ee5faed988d557ff472b58ce99

Julegavene skal jeg pakke inn i gråpapir og gamle tapetrester. Tapetrestene skal jeg kreve tilbake, stryke, brette fint og bruke de igjen. Akkurat som en gammel, gjerrig dame.

9dc0787bc6ce1597e265ddfe93f56919

Pepperkakene skal jeg pynte så fint som jeg klarer. Bare fordi jeg vil at de skal se fine ut. Ikke fordi jeg planlegger å spise dem, for jeg er ikke veldig glad i pepperpaker. Men jeg synes hele kosen er å bake og pynte dem slik at de kan ligge fremme og se fine ut.

46e1077650cc6186af6777a6f3803a3f

Jeg vil ha slike kranser i vinduet. Og det har jeg også lagd nå. Jeg har bare ikke hatt godt nok fotolys til å ta bilder av dem ennå. En av fordelene med å ha store funkisvinduer (selv om jeg vanligvis synes de kan bli litt i meste laget i et så tettbygd nabolag).

Hvordan liker du å pynte i jula?  

 

Mandagslista på en tirsdag

_dsc0108 Mandagen kom og forsvant. Men vi er fremdeles i uketstarten. Jeg sliter noe helt vanvittig med å sette meg ned med skolearbeidet. Når alle bøkene kommer opp og jeg stirrer inn i det blanke dokumentet, og bare ser streken som står og blinker.. Jeg forstår plutselig så godt den angsten Edvard Munch hadde da han stirret inn i et blankt lerret. Skrivesperre kan like gjerne oppstå når man har alt man trenger for å fullføre, rett foran seg. Og da forstod jeg at det jeg trenger akkurat nå er en kopp kaffe(!!), litt musikk (helst musikken til min gode venn, Mads Odin), og fylle ut en liste. Jeg elsker lister! Og de av dere som er her inne daglig har nok skjønt nettopp det. Jeg elsker dessuten å lese andres lister. Man får liksom litt innsikt i andres personlighet.

Om du kun fikk ta på et sminkeprodukt om morgenen, hva skulle du valgt? Jeg skulle valgt øyebrynsblyanten min. Siden jeg fyller på vippeextensions hver måned bruker jeg ikke så mye sminke i hverdagen. Men brynene trenger av og til en opprydning.

Hva er din favorittdrink? Håhå, det er flere. Nå drikker jeg ikke så mye. Men hvis jeg skal lage/bestille cocktail til en hyggelig anledning så synes jeg både Sangria, Pina Colada og Mojito er utrolig godt. Men det MÅ være laget på ferske råvarer og man bør helst ikke smake spriten. Ellers er det ikke noe godt.

Hva vil du forbedre i livet ditt? Usj, jeg skulle gjerne vært mer strukturert. Ha mere rutiner. Nå synes jeg ikke at man skal (for min del, altså), knytte seg for hardt til rutiner. Jeg liker å være litt fri. Men enkelte rutiner har jeg troen kan være med på å gjøre hverdagen meningsfull. Særlig når man er student med veldig mye egenstudie. Og der er jeg litt for slapp. Jeg har ikke så faste rammer på lesing og skriving som jeg bør ha. Og det har vært en veldig stor utfordring for meg å få til bestandig. Jeg har veldig stor tro på at det kunne gjort det vanskeligere å få skrivesperre også. Sånn som man sier: gjør mer kreative ting, mer kreativitet.

Om du bare fikk ha på deg én farge på klærne resten av livet, hva skulle det vera? Hvis jeg analyserer garderoben min så er det tre ting som går veldig igjen: hvitt, grått og jeansblå. Og jeg føler meg alltid fin i grått. Så jeg ville sagt grått.

Har du knekt bein i kroppen? Nei, men det har virkelig vært nærme! Jeg var turner i min tid, og jeg vet du kanskje tenker da at jeg muligens var så akrobatisk at jeg kanskje holdt å knekke en fot under en araber flik-flak. Men nei. Jeg holdt å knekke håndleddet da jeg hoppet over en benk i garderoben, da jeg skulle fylle på vannflaska mi under en trening.

Trur du på Gud? Nei. Ikke i bibelsk forstand. Men jeg tror på universet, og jeg tror på den andre siden. Jeg har opplevd alt for mange ting som ikke kan forklares logisk, til at jeg skulle klart å være ateist.

Hva gjorde du for et år sidan? Da var jeg hjemme i Narvik på en førjulstur, siden jeg ikke skulle feire jul hjemme for første gang i mitt liv.

Når var du full første gang? Jeg husker ikke (tog du'an?). Tror det var da jeg var nettopp fylt femten år og hadde kranglet så fælt med min daværende kjæreste at jeg drakk tre øl sammen med noen venninner og ble helt borte. Det skal sies at jeg ikke hadde spist på et døgn, ikke hadde fått i meg noe væske (fjortiskrangling tar på kroppen) og hadde aldri drukket før.

Kaffe eller te? Jatakk begge deler.

Hva gleder du deg mest til akkurat nå? Kaffe og innlevering av masteroppgaven. Hvis det noen gang skjer. Denne skrivesperren gjør at jeg ser litt mørkt på tilværelsen.

Hva er frihet for deg? Valgmuligheter. Masse gode venner. Kjærlighet. Muligheten til å skape det livet man vil. Kunne stå opp om morgenen og ha masse å se frem til. Enten i fjern eller umiddelbar fremtid. Omgi meg med positive mennesker som bare løfter og inspirerer. Demokrati. Menneskerettigheter. Ordet frihet har mange substanser og mange betydninger.

Liste herfra.

Førjulshygge på Jevnaker

I 2010 tok min venninne fra Hønefoss, Elin, meg med til Jevnaker for å dra på Hadeland Glassverk. Jeg fallt pladask. Hadde bare sett bilder og hørt om plassen gjennom merkevarer man får kjøpt i butikken. Det ble liksom vår tradisjon å dra dit. Jeg var titt og ofte på besøk i Hønefoss. Satte meg på bussen fra Vika i Oslo og en time senere var jeg hos Elin. På agendaen stod det "Hadeland Glassverk, kakao med krem og middag på "Oldemors Karjol" etterpå." Og det hadde ingen verdens ting å si at vi dro dit hver gang jeg var på besøk og ingenting var forandret siden sist. Varene i butikken var lik som før og menyen på bakeriet var den samme. Sålenge vi fikk godstolen foran peisen så var vi egentlig fornøyde. Og med en kopp kakao, såklart. _dsc0722

Nå er det lenge siden jeg og Elin har vært på Hadeland Glassverk sammen. Av den naturlige årsaken at vi begge har flyttet på oss. Men jeg fortsetter min tradisjon med å dra hit på julemesse. Hvert år. Ingen unntak. Det blir liksom ikke advent uten lengre. _dsc0725

Innimellom lafter og mur finner du alt hjertet begjærer. Alt fra håndblåst glass til lokalproduserte skolebrød. Kortreist mat? Ingen problem. Spekematen kommer rekende på ei fjøl! Interiør? Javisst. Bare gå til Interiørhuset du. Så finner du det du trenger.

_dsc0728

Hyggefaktoren er liksom alltid så innmari høy her. Og kulturtilbudet er bredt og variert. Alt ifra forestillinger til bondedyr og kunstustillinger. Det er noe å se på for enhver aldersgruppe. Og for meg er det alfa omega. Et variert tilbud betyr mye, og stedet er spekket med historie. Og da blomstrer jeg. Det er nok derfor denne plassen står mitt hjerte nært. I år som i fjor dro vi sammen med et vennepar for å dyrke førjulskosen. Sånnt blir det kriblende julenisser i magen av! _dsc0717

_dsc0731

Vi startet dagen med et besøk hos bakeriet.

_dsc0865

_dsc0736

Nystekte vaniljeboller og kanelknuter sier jeg sjelden neitakk til.

_dsc0743

Geir er en baker, men ikke fra Østre Aker. Han kan bollene sine, si!

_dsc0740

_dsc0738

Her oppe satt vi. Fordi stolen foran peisen var tatt (argh!). Men se på de veggene. Kan jeg få med meg en vegg hjem? Please? Det er noe ganske stemningsfullt med kombinasjonen julegirlander og laftede vegger. Svært så bonderomantisk. Jeg husker at Elin sa stedet var med på Åndenes Makt for noen år tilbake. Det er grøssende spennende.

_dsc0747

Vi tok en kjapp matbit før vi gikk videre. Ja, det ble en vailjebolle på delings.

_dsc0750

_dsc0753

Inne på fabrikkutsalget var det kaos. Stappfullt av mennesker og masse glass som jeg ikke turte å veive kameraet rundt. Men jeg måtte knipse et bilde av vinduene med kranser på. Det er noe av det jeg savner i et funkishus: firdoble vinduer med innebygde sprosser. Sukk.

_dsc0773

Og du.. Er du på utkikk på ny lampekuppel? Glassverket blåser disse på bestilling. Nam!

_dsc0775

_dsc0779

Både H og Ø gjorde stor idrett i vindusshopping. Jeg elsker når menn kan titte i butikker uten å syte og klage. Er du ikke enig?

_dsc0782

Videre gikk turen til Kramboden. Jeg stortrives inne i denne herlige lille kolonialen.

_dsc0787

Jeg ville ta med meg det meste her inne.

_dsc0789

Sånn som denne hylla med kaffeartikler og te. Jeg drømmer om å ha et kafe/restaurant/kolonial-lignende kjøkken en gang.

_dsc0791

Jeg føler meg litt gammel når jeg sier dette: men jeg husker da jeg kunne kjøpe smågodt i kremmerhus. Så litt nostalgi er det her for meg også.

_dsc0795

Jeg ville også ha med meg all denne konfekten hjem.

_dsc0800

Det ville H også.

_dsc0804

Men vi kjøpte kaffe istedet. Godt nok for to kaffedrikkere som oss!

_dsc0808

Inne på lysstøperiet luktet det helt fantastisk. Jeg fikk umiddelbare assosiasjoner til juleverkstedet på barneskola der vi stod og dyppet en veik nedi flytende stearin, som omsider ble til verdens mest klumpete og skeive lys som ikke kunne brukes på noen som helst måte. De tingene foreldre må gjennom for å styrke barns selvtillit. "Åå, den var kjempefin". Men har null funksjon. Og her inne kunne man faktisk dyppe sine egne lys. Men jeg droppet det. På rent erfaringsmessig grunnlag.

_dsc0810

_dsc0812

_dsc0813

Men noen lys ble med oss hjem. Bare helst ikke noen jeg har lagd selv. Vi var også enstemmige om at vi måtte ha med oss et englespill, siden vi ikke kjøpte det i fjor. Det som også er fint med noen av lysene vi fant her var at de også var selvslukkende lys. Og det tenker jeg er en fin investering nå som vi er inne i husbrannens høysesong.

_dsc0817

_dsc0818

Utendørs fikk vi et ledig øyeblikk til å hilse på hesten. Jeg blir som et lite barnehagebarn og bobler inni meg av lykke og ren eufori av å være nær dyr.

_dsc0851

Selv om jeg gjør meg opp noen tanker om at det må være ganske kjipt å bli tatt på av fremmede mennesker hele dagen.

_dsc0853

I den nyoppussede hallen hadde hele stedet blitt fyllt opp, fra gulv til tak, med lokalproduserte og økologiske varer. Alt fra spekemat, Ringerikserter, mikrobryggeriøl, bakeriutsalg og lokale aktører som ønsket å markedsføre sine produkter. Og da går jo jeg, matelskeren, helt i fistel!

_dsc0849

Jeg kunne levd på spekemat. Av rein, okse, elg, hjort, you name it! En fin måte å bruke hele dyret på.

_dsc0833

Og når jeg ser bønder som ønsker å vise folk hvor enkelt det er å lage, f.eks, egne pølser, blir jeg veldig glad for at jeg har en svigerfamilie som liker å lage mat fra bunnen av.

_dsc0831

Når det er smaksprøver overalt er jeg også litt overalt. Strengt tatt burde man legge ut på en 4x4 etter et slikt besøk.

_dsc0826

_dsc0823

_dsc0821

I skumringstimen begynte vi å gjøre oss opp noen tanker om hjemreise.

_dsc0855

Men ikke før vi fikk knipset et bilde av den fornøyde og stemningsglade gjengen.

_dsc0868

_dsc0877

I dag har adventpynten kommet opp. Rett og slett fordi jeg ikke klarte å vente stort lengre etter dette besøket. Julelysene har kommet opp både ute og inne, og skåla på bordet inneholdet 2kg klementiner. Og det gjør jeg med god samvittighet. For nå er jeg veldig klar for den hyggen som advent innebærer. Det er lov å kose, snuse, lukte og sanse. Selv om du er student. Sånn som meg!

Lørdagsliste

_DSC0890 Hva har du på deg? Akkurat nå har jeg på meg en blomstrete morgenkåpe, fordi jeg nettopp har dusjet. Men etterpå lurer jeg på om jeg skal ha på meg en blomstrete skjorte eller en stor genser. Eller kanskje en hvit t-skjorte og en ullcardigan. Jeg har alt for mange klær i skittentøyskurven, og det har ikke blitt vasket på en stund. Dagene er litt for travle om dagen, gitt.

Hvordan har du det? Det varierer veldig mye for tiden. Hvordan jeg har det kan også deles opp i veldig mange lag.. Jeg har vært i en kontinuerlig sorg siden i sommer. Det er aldri noe godt, men det er også noe man bare må trumfe gjennom. Studentmessig er jeg aldri helt 100% fornøyd, fordi det noen gang føles som at jeg har stålkontroll mens stort sett hele tiden er jeg stresset og bekymret. "Tør jeg tenke at dette er bra? Enn hvis jeg tenker det er bra, men så er det egentlig kjempedårlig", "Enn hvis jeg egentlig ikke kan noe som helst?", "Enn hvis jeg ikke klarer dette?", "Hvor skal jeg begynne?", "Er dette nok?". Katastrofetenking. Men rent personlig, i meg selv, har jeg det fint.

Hva ønsker du akkurat nå? At jeg skal klare masteroppgaven. I det minste skrive to kapittel før jul.

Hva har du spist i dag? Jeg har ikke spist enda. Den siste måneden har jeg spist veldig ketogent for å komme i balanse igjen. Men dårlig planlegging og supertravle dager har gjort at jeg fallt av vogna denne uka. Så jeg skal prøve å tilpasse meg det igjen på mandag, og tillate meg selv å ha litt frie tøyler til da.

Hva skal du gjøre i dag? I dag skal vi kjøre til Hadeland Glassverk sammen med et vennepar for å få litt julestemning. Deretter skal vi til svigers for å spise rakfisk og smake på juleølet som H har brygget med familien.

og på søndag? På søndag skal vi hente en sovesofa vi har kjøpt brukt, og jeg skal fotografere. Og forhåpentligvis jobbe litt.

Hvem savner du akkurat nå? Akkurat nå savner jeg pappa. Og han savner jeg hver dag, hele tiden. Og ser han for meg hver kveld når jeg skal sove. Prøver å minnes hvordan han luktet, hvordan han føltes da han ga meg klem når jeg kom hjem fra Oslo. Og jeg prøver å høre stemmen hans. Særlig idet jeg mister noe i gulvet og han bare nikket og sa "m-m". Eller det at han aldri kunne gå en setning uten å sette minst et banneord innimellom der. Også savner jeg familien i nordnorge. Det er i perioder veldig tøft å ikke ha storfamilien i umiddelbar nærhet. Men det er prisen jeg må betale når jeg vil bo der jeg bor. Man får dessverre ikke alltid i pose og sekk!

Siste kjøp? En håndsåpe fra Meraki til badet.

Hva lo du sist av? Av de rare lydene H lager når jeg kiler han på halsen.

Hva gråt du sist av? Sikkert veldig mange ting på en gang. Jeg gråter ekstremt lett og kanskje litt for ofte.

Hvem sov du sist sammen med? Håvard. Noe som i og for seg er ganske utrolig, ettersom vi ofte må sove på hvert vårt soverom for å kunne sove en hel natt sammenhengende. Snorking og en lettvekter i søvn er ingen god match. (Bare for å nevne det, så er jeg lettvekteren).

Hva leser du akkurat nå? En masteroppgave i didaktikk. Så ingen spennende litteratur (med mindre du er interessert i historiedidaktikk).

Hvilken film så du sist? Snekker Andersen <3

Hvem var den siste som ringte deg? "Kjæresten min <3". Som det står på skjermen.

Siste tre tekstmeldinger du fikk? - En melding med lykkeønskinger i ny jobb. - En beskjed der det står "OK! Drar nå." - Og en beskjed fra Telenor om at den ekstra datapakken jeg bestillte er aktivert. Jeg bruker tydeligvis veldig mye data!

Hva stod det i tekstmeldingen du sist sendte? "Så bra! (tommel opp) Da fikser vi det på søndag! :D"

Hvem skrev til deg på facebookchatten sist? Er litt usikker, for jeg er litt dårlig til å svare folk der med en gang.

Hvor vil du reise nå? Berlin. Vi reiser dit om tre uker! Jippi!

Fredagsfølelse

_dsc0712 God fredag alle sammen! Jeg fortsetter min tyvstart på julen, i harmoni med butikker og kommunens oppheng av julelys i gatene. Utallige klementiner har blitt konsumert, og vi har fått en pepperkakeboks i hus. Jeg er ingen stor kakespiser, men jeg har prøvesmakt litt på de også. I dag har jeg fått jobb, jeg har puslet med masteroppgaven min, og jeg har drukket en dobbel americano. Nå er jeg klar for helg og håper du har en fin start på helga!