"Alle kvinners blad" og "Vi selv og våre hjem". Husmorslektyre i mellomkrigstiden.

_DSC0074 For en god del år siden (det må ha vært da jeg gikk sent på barneskolen eller tidlig ungskomsskolen), kom jeg hjem og fant pappa sittende og bla i flere permer med gamle husmorsblad. Pappa har alltid vært svært historisk interessert og besitter med enorme mengder historiekunnskaper. Særlig alt som kan minnes om tiden da hans foreldre var unge, eller annen verdenskrig, hvor min bestefar deltok som krigsseiler.  _DSC0098 Pappa ser like stor historisk verdi i gamle gjenstander som meg. Derfor hadde han fått med seg disse permene med "Alle kvinners blad" og "Vi selv og våre hjem" til noen tikroner på et loppemarked (er det ikke herlig å ha foreldre som synes loppis er gøy?). Jeg tror ikke han var interessert i strikkeoppskrifter og broderingsmønster, men artiklene i bladene forteller en hel del om samfunnet man levde i for 80 år siden. En tid hvor verden var i ferd med å moderniseres og løsrives fra konservative tankemønstre. Slutten av 30-tallet var også en opprustningstid etter den økonomiske depresjonen, hvor større velstand ble tilgjengelig for folk. Dette er noe som vises godt gjennom annonsene på kosmetikk og hvitevarer. _DSC0099 Forsidepikene på denne tiden var også slanke, men photoshop var et fremmedord. _DSC0077 Hva med å delta i en strikkekonkurranse? Hva trenger en kvinne for å være lykkelig? Og tenk at hun fridde selv!  _DSC0078 _DSC0079 Å være ung og ugift i 1939 kunne være ugreit. _DSC0080 Og man var heldig hvis man fikk en uke fri fra mann, barn og huslige forpliktelser (dette har vel kanskje ikke forandret seg, eller?). _DSC0081 Også var det denne kommunikasjonen da..Det er ikke vanskelig å se at kvinnens posisjon i samfunnet var noe begrenset ettersom majoriteten av reportasjene sirkulerer rundt kvinnens rolle i ekteskapet. _DSC0086 _DSC0088 Se&Hør eksisterte ikke men den kongelige hverdag var likevel interessant lesestoff! Her står det detaljert om hvordan vår kjære Kong Harald beundret gardistene utenfor slottet. Så rart å tenke på at kongen vår har vært en liten pjokk i lakksko. _DSC0089 Tenk hvor spennende det var for Oslos befolkning i 30-årene at det nå bodde en småbarnsfamilie i det store slottet som tidligere tilhørte Sverige. Og nå med vår første norskfødte arving på nærmere tusen år. _DSC0090 _DSC0087 Vi var vel ikke noe mindre opptatt av moten i Paris da enn det vi er nå? _DSC0091 _DSC0092 _DSC0093 Er ikke disse kjolene magiske? _DSC0094 Og Max Factor var poppis allerede da. Tiden går, men vår forfengelighet består.

Det slo meg at mens jeg satt og bladde gjennom disse bladene, bladde jeg egentlig tilbake i tid. Det var veldig spennende, og kanskje litt ekstra fortryllende fordi jeg oppdaget at mange av temaene som gikk igjen er temaer vi skriver om enda. Mat, klær, sminke, trenings og slanketips, interiør. Man kan kanskje si at tiden er noe relativt, men så kan man vel også si at kvinnens natur står litt uforandret. Men herreminhatt(!) så glad jeg er for at vi ikke trenger å tenke på at livet skal gå i stå hvis mannen blir borte og vi trenger arbeid. Noe har forandret seg, og det er jeg jaggu glad for!