Bestemorstolen som ble ny.

Sent i august, da Balder var ca fire måneder gammel, og vi var svært opptatte av å dokumentere den hurtige veksten hans (merk dere at han sitter på puffen han la beslag på samme dag han kom hit. Han innviet den ved å bæsje ved siden av den), gjorde jeg et av mine beste bruktfunn; den røde bestemorstolen i bakgrunnen. Dette er det eneste før-bildet jeg har og samtidig et rent tilfeldig bilde, siden hensikten var å ta bilde av Balder på puffen. Men som dere kan se er ikke stolen veldig flatterende med sitt signalrøde plasttrekk og/eller de slitte trappetrinnene i spon. Forsåvidt ikke rotet i bakgrunnen heller. Men det må dere bare se forbi for dette var ikke ment som et bloggbilde i utgangspunktet. Tilbake til stolen;  Her må noko gjerast - tenkte jeg på nynorsk. Og noko gjorde eg også. 20140906-_DSC1311 Her var det to faktorer som spilte inn for å gjøre stolen ny: materiale i form av tekst og treverk og en hobbyglad svigermor. Jeg må bare si dere at jeg og svigermoren min er litt av et kreativt team. Men engasjementet rundt stolen i hele familien til H ble overraskende stort. En hyttehelg i Sandefjord bestod av svigerfar som gikk rundt og stilte kritiske spørsmål for å kvalitetssikre arbeidet vårt, og irettesatte oss når noe kunne effektiviseres, hvor Håvard stilte opp som et ekstra sett med hender når vi kvinner ikke kunne stille med nok fysisk styrke. Svigerfar og Håvard dro opp gamle stifter som noen helter på kreative vis, Svigermor (som den pedagogen hun er), planla prosessen til fingerspissene med sitt rolige lynne, og jeg gjorde stort sett som jeg fikk beskjed om. Jeg la min lit til de som var erfaren i praktisk arbeid. Det gjorde jeg nok rett i og, for resultatet ble ganske bra:

20150302-_DSC0229-2 Stolen er trukket om i semsket skinn fra Stoff og Stil og trinnene er skåret ut i heltre (takk, tante Marit! Det er så kjekt å ha en møbelsnekker i familien!). Det var visst ikke bare bare å skru trinnene på heller, så her må også en takk utstedes til min bedre halvdel som lå på gulvet og bannet med skrutrekkeren i hånden sent en kveld. 20150302-_DSC0235-2 Da mangelen på stiftemaskin ble for stor og lengselen for sår stilte en bror av en kamerat av H (innviklet det her), opp som stiftemaskinutleier. Du fortjener en takk du også, Broder B! 20150302-_DSC0238-2 Hvis du ønsker å trekke om en rørstol så husk å fjerne det nåværende skinnet forsiktig så du kan bruke det som mal! Dette er nesten det mest avgjørende for hele prosessen. Og stift nøye og så bent som overhodet mulig. Dette er ikke en vanskelig jobb, men den krever en god dose tålmodighet, for dette er flisespikkeri.  20150302-_DSC0239-2 Ettersom jeg overtalte H til å kvitte seg med de forrige barstolene hans (enn så ille det høres ut så var det faktisk en solid dose enighet i det valget), fungerer denne stolen godt som en substitutt ved barseksjonen på kjøkkenbenken. Den er liten og nett og tar ikke mye plass. I tillegg blir den riktig så fjong med det rette garnityret: 20150302-_DSC0241-2 Dette er nok et prakteksemplar på de mange måtene jeg klarer å vri meg unna lesing. 20150302-_DSC0243-2

Rekkefølgen på arbeidet var slik: 

- Vi skrudde samtlige deler fra hverandre og tok vare på alt. Rubbel og bit. Det er viktig å huske mål til både nye skruer, treplatene og trekket som skal erstattes. - Stiftene på setet og rygg ble fjernet forsiktig med et flatjern (dette var en tålmodighetsprøve), slik at det blir minst mulig rift i trekket. - Bruk det gamle trekket som en mal, og studer nøye hvordan det var lagt på før du begynner med noe som helst. Du vil komme til å måtte bruke samme fremgangsmetode selv (dette kan variere fra stol til stol). - Vi trengte ikke bytte fôringen, men det kan være at du må bytte hvis det gamle fôret er råttent. Ellers vil det lukte utrolig fælt og smitte over på det nye trekket. - Vær gjerne flere til å utføre stiftearbeidet. Noen må sørge for at trekket er stramt når du stifter. Jeg gjentar: dette er presisjonsarbeid. - Du kan enten male/pusse treklossene til trappetrinnene eller lage nye. De tilhørende trinnene var i spon og ingenting å spare på. Min tante tilbød seg å skjære ut nye plater til meg og det takket jeg ja til.

Noe mer presis forklaring kan jeg ikke komme med, for jeg har ingen ytterligere dokumentasjon på selve prosessen. Men hvis du har planer om å trekke om en gammel rørstol selv så er det bare å spørre hvis du lurer på noe. Så skal jeg svare så godt jeg kan!

Takk utrettes til Svigeforeldre for flott kreativt samarbeid!

//Julianne//.