Prosjekt kjøkkenhage. Del 1.

En av mine absolutt våteste drømmer er drømmen om et utekjøkken ala Jamie Oliver. Moren til en av mine gode venninner fra Tønsberg har en grønnsakshage som absolutt ikke er langt fra Jamie Olivers. Lene, om venninnen min heter, forteller at hun gjennom oppveksten har høstet inn ingrediensene til middagene fra hagen. Og jeg husker at jeg holdt på å revne av lykke da vi hadde venninnefrokost hvor alle tok med seg litt hver, og hun kom hjem til meg med den største, mest skeive og saftigste agurken jeg noen gang har smakt. For ikke å snakke om alle slagene tomater hun tok med. Har du spist brun tomat før? Det har jeg, og jeg kan si at det var en meget smakfull opplevelse! Og hvis du tror at agurken skal smake vann så tar du feil. 20150302-_DSC0215-2 Urter er en obligatorisk ingrediens i de fleste matretter. Ikke tro at det er lettrømme fra Tine som hever smaken, for da har du ikke brukt nok friske urter. Planen er å så flere slag urter, agurker, løk, salater og tomater utover våren. Men siden jeg verken har plass eller det ikke er nødvendig å plante alt allerede i mars, sår jeg litt etter litt. Per nå har jeg sådd persille, cherrytomat, oregano, mynte, paprika og chilli. Nærmere våren ønsker jeg å lage et lite bed hvor jeg kan så gulrøtter og poteter. Det blir nok ikke forsyninger året rundt, men ingenting er så godt som friske grønnsaker til grillmaten. 20150302-_DSC0217-2 20150302-_DSC0218-2 20150302-_DSC0220-2 Siden jeg er litt i en eksperimentell fase, og tidligere har lyktes både med avocadosteiner og vårløk i vann, ønsker jeg å teste ut muligheten for å sette vårløken i fuktig jord. Jeg leste et sted at hvis du planter den i jord og den spirer trenger du bare kutte av toppen. Den vil deretter spire på nytt sålenge den får nok næring. Moralen er: ikke kast grønnsakene. De kan faktisk resirkuleres på naturligste vis! 20150302-_DSC0221-2 Gamle kasseroller funker fint som blomsterpotte. Her har jeg prøvd lykken med paprikafrø fra gårdagens middagslaging. Akkurat nå skuler jeg bort på appelsinene på benken. Hmm.. Hva slags magi kan jeg trylle frem med disse eksotiske fruktene, mon tro? 20150302-_DSC0222-2 For å huske på hva som er hva har jeg merket opp boksene før jeg har vannet dem og hatt på naturgjødsel som skal holde jorden fuktig og næringsrik. Neste steg er å legge lokk over (ikke fordi jeg vet hvorfor, men det står nå slik på pakken), så får vi krysse fingre og tær for at dette står klar til å plantes i hagen i månedskiftet juni/juli. 20150302-_DSC0226-2 Foreløpig skal dere få stå i vinduskroken og lengte etter varmere dager, kjære små frø. 20150302-_DSC0228-2

I fjor handlet vi ferdige urteplanter på plantasjen som vi pottet om i større potter og pyntet opp terassen med på våren. De blomstret og trivdes godt. Det både luktet godt, så fint ut og ga oss illusjonen om en liten hage. Mynten nøt vi gjennom mojitos, kaldt isvann med sitron og en og annen cola. Rosemarinen ble godt brukt til daglig griling, og lavendelplanten ble suveren i marinade sammen med storfe, balsamico, honning og en liten dæsj soyasaus. Oreganoen ga liv til uttallige sauser og salater, men basilikumen var et dødfødt prosjekt. Så den døde og fikk være død. Men gressløken var fabelaktig til eggerøre og cherrytomatene fikk godgjøre seg i gresk salat sammen med fetaost. Så mye kan gjøres med så lite plass, så jeg gleder meg til å boltre meg på den lille hageflekken og verandaen vår i kommende hus.

Har du noen tips? En uerfaren gartner tar i mot alle tips med et takk.

Fortsettelse følger!