Kebab med en knasende vri og tzatziki. Vegetar og ikke-vegetar.

Jeg prøver stadig å finne erstatninger for mel siden jeg blir dårlig av det. Og i det siste har jeg erstattet både tacolefser/skjell med salatblader. Og jeg må innrømme noe jeg ikke hadde trodd: det smaker bedre enn både skjell og lefser sammenlagt. Og man blir ikke tung-i-magen-mett. Vi prøver også å spise opp det vi har av mat i fryseren frem til vi flytter, og jeg tok opp noe lammelårrester som jeg krydret godt i panna. Jeg lagde også en forholdsvis stor porsjon med falafel. NAM!Nå er jeg en litt for "fri sjel" på kjøkkenet og binder meg sjelden fast til måleenheter. Noe som gjør det ganske vanskelig å gjengi målene når jeg skal dele oppskrift senere. Derfor sier jeg bare: smak til ut ifra hva du liker av styrke på urter og krydder. Det er det som er det vakre med å lage mat; fantasien og lidenskapen er den viktigste ingrediensen. Og tabber du deg litt ut? Pytt pytt. Ingen krise! Da har du lært til neste gang.

20150526-_DSC0016

Til 2-3 pers:  ca 400 g lammekjøtt (jeg har brukt rester fra lammelår). 1 pakke hjertesalat som "pitabrød" 2 fedd hvitløk

Krydder: Korianderfrø Fersk koriander Spisskummin Gurkemeie Paprikakrydder En liten klype kardemomme Kanel En liten anelse curry Havsalt Grovkvernet pepper 1/2 chilli

Tzatziki:  En god klunk gresk yoghurt 1/3 raspet agurk (sil av i kaffefilter til vannet har rent av) 1 fett finhakket hvitløk Salt og pepper Sitronsaft fra 1/3 sitron. En liten klunk god olivenolje (aller helst extra virgin). 20150526-_DSC0012 Fremgangsmåten er veldig enkel: Fres kjøttet i panna med krydderblandingen. Kjøttet må være gjennomstekt! Mot slutten av steketiden tilsetter du hvitløk og chilli. Hvis denne has i for tidlig vil aromaen bli borte som følge av varmebehandlingen. La det trekke en liten stund på svak varme

Tzatzikien blandes sammen. Husk at vannet må være godt silt av. Ellers vil væsken gjøre at yoghurten skiller seg, og du vil ha en tykk og god konsistens. 20150526-_DSC0016

Server i salatblad med agurk, tomat, avocado, og friske urter.

Falafel (bakt i ovnen):

20150526-_DSC0004

2 bokser kikerter i vann, silt av i et dørslag. En håndfull fersk koriander En håndfull fersk bladpersille 1/2 chilli 2 fedd hvitløk Olivenolje (tilsettes så mye som du trenger for å gjøre massen smidig i kjøkkenmaskinen). Sitronsaft Noen spiseskjeer mandelmel 2-3 ts fiberhusk

Krydder: Samme som til lammekjøttet.

Kjøres sammen i kjøkkenmaskinen til massen er jevn og fin. Jeg opplevde å måtte tilsette en del olivenolje for å gjøre blandingen jevn. Har ikke noe konkret mål, men hadde i litt og litt. Veldig forsikig så ikke massen ble for grøtete. Den skal være forholdsvis fast når den er jevn, for den skal formes til små boller. La massen stå i kjøleskapet i 40-60 minutter.

20150526-_DSC0018

Formes til små boller på bakepapir. Nå falt mine noe sammen under steking, så jeg vet ikke om det var fordi jeg ikke brukte faktisk hvetemel som gjorde at den ikke holdt seg rund. Men det gjorde ingenting for min del, for det smakte fantastisk godt likevel. Jeg stekte den på 200 grader i varmluft i ca 30 minutter. Da ble den myk på innsiden og sprø på utsiden.

20150526-_DSC0019

Anbefales på det varmeste! Og hvis ønskelig kan du godt bruke cous cous til. Isåfall anbefaler jeg også å tilsette gurkemeie sammen med linser og små bunter med brokkoli og finkuttet gulrot. Kanskje litt granateple?

Bon Apetit!