OM MAT: PALEO

20150526-_DSC0012.jpg

Etter veldig mange måneder med prøving og feiling har jeg funnet ut at den optimale kosten for meg er et såkalt paleokosthold. Jeg husker at PTen min sa at det var en veldig "trendy" diett. Nå er det ikke helt derfor jeg tenker i de baner, for det stikker veldig mye dypere for min del. Jeg har hatt utrolig mye kroppslige plager i mange, mange år. Så lenge jeg kan huske. Disse har vist seg i form av mageplager (har også vært operert) og psykiske problemer. Etter å ha lest mye litteratur og andres personlige erfaringer har jeg bestemt meg for å kaste meg ut i det med begge beina.Jeg klarer meg helt fint uten korn i maten, men meieriproduktene har det vært verre med. Yoghurt, ost (åhh, ost), cottage cheese, en varm latte og rømme. Herlighet.. Finnes det noe bedre enn ordentlige meieriprodukter? Som min venninne så fint sa: "Ost er det vakreste i verden!"

20150607-_DSC0526

Jeg har vært oppdratt i årevis nå til å være kritisk til alt jeg leser, og jeg tar ikke vanlige bloggere for å være ernæringseksperter (og jeg kommer aldri til å utgi meg for å være det heller); men jeg har lest om så mye av andres personlige erfaringer til at jeg selv ønsker å kutte ut melk fra kosten for å se om det hjelper på min mentale tilstand. Når barn og voksne kutter ut melk og blir symptomfrie for ADHD, ME, fibromyalgi, angst depresjoner og Aspergers syndrom, ja da tenker jeg "Skitt au, dette er verdt er forsøk". Med veiledning fra en nær venninne med utdannelse som ernæringsfysiolog føler jeg meg i ganske trygge hender. Så for å ha det sagt; for meg stikker kostholdsendringer noe dypere enn å bare "ville se bra ut", eller "gå ned 5 kg". 20150227-_DSC0196 Jeg hadde min første melkefrie dag i dag, og so far so good. Men nå begynner nok eksperimenteringsfasen. Så jeg håper på å kunne dele noen oppskrifter her i fremtiden. Mye av kosten genererer mange vaner jeg allerede har, bare med litt ekstra innsats. Jeg koker kraft og bruker dette aktivt i kosten. Jeg lager majones, aioli, sauser, marinader og slikt fra bunnen av. Så dette blir ikke noe nytt. Men nå blir kosten melkefattig og. Og det kan bli en utfordring, men jeg tar den. For det viktigste vi har er helsa vår. Uten den er vi ingenting. Og hvis dette kan hjelpe meg på sikt med å bli bedre.. Ja, hvorfor ikke!

20150116-_DSC1631

Jeg har gått noen runder med meg selv for å finne ut om jeg  faktisk skulle skrive om denne prosessen her. Men jeg har lovt meg selv å ikke gjøre det for privat. Heller bare skrive gode oppskrifter jeg lykkes med underveis sammen med alt annet som interesserer meg. Matlaging er jo en hobby for meg. Og hvis den hobbyen kan hjelpe meg bli friskere og slippe å planlegge alt rundt hvordan tilstand jeg er i; fantastisk! Mine kilder for inspirasjon og annet henter jeg her, her, her og her.

 

Jeg er veldig spent på fortsettelsen!