ELEMENTER AV JUL: TRADISJONELL, NATURLIG OG NOSTALGISK

 

Tradisjonell jul i oppveksten innebar mye rødt. Det gjør det fremdeles. Nisser,engler og røde duker. Og de dukene som ikke var røde hadde røde nissemotiver på. Det var røde julestjerner og røde adventstaker. Rødt gavepapir, og grønne gardiner på kjøkkenet med røde kristorn på. For ikke å snakke om de røde dorullnissene som er 20 år, utslitte men fremdeles like julete. Slik skal det være. Slik forventer jeg at det er når jeg kommer hjem.

 

_DSC0365

 

Hjemme hos meg selv klarer jeg ikke å fargelegge julen like rød. Men jeg ekskluderer ikke rødfargen. En jul uten rødt er utenkelig. Men julen min er blandet med natur, gull og gamle nostalgiske detaljer. Julen er for meg den tiden hvor jeg alltid ser tilbake. Jeg ser fremover hele året, men julen er tilbakeblikk. Jeg drar frem de små spurvene i tynt, tynt glass som bestemor hang på treet. Jeg spiser godteri fra samme julestrømpen jeg fikk fra Go'bokklubben som liten. Julepålegget lages av samme oppskrift som ble brukt da pappa vokste opp, og vi snakker om hvordan julen var før i tiden. All pynt har et kjært minne. Det er tradisjonene som står sterkest.

_DSC0379

 

Vi synger de samme julesangene, fremprovoserer de samme luktene og følelsene vi hadde som barn. Hvis jeg skal ha julefølelsen min må jeg gå inn i tenkeboksen og hente frem adventsminnene fra barnehagen. Min dagmamma var mester i å lage julestemning med blinkende julelys og røde nisser. Minnet av den trygge favnen hennes når julenissen kom og delte ut godteposer i gråpapir og mandariner (på den tiden Norge ennå solgte mandariner), bringer ennå frem den varme, barnslige gleden innerst i mellomgulvet.

_DSC0385

 

I år skal vi henge opp små danske soldater på juletreet for å minne den fine turen på danskebåten, hvor vi feiret H sin bestefars 89års dag. Vi skal hente frem de rare formasjonene av julenisser vi lagde i fjor, og vi skal dele minner og tradisjoner med hverandre for å skape våre egne. Jeg gleder meg til vi skal videreføre våre verdier og tradisjoner med våre egne små. Og de nordnorske tradisjonene og julesangene skal prege jula. For det blir ikke ordentlig jul uten nordnorske toner. Den nostalgiske følelsen.