LAG DIN EGEN JULEKAFFE

Jeg våkner opp. Trøttere enn vanlig. Og våknet litt mer da han kom inn med pakke nummer to fra adventskalenderen vår . Han satte seg ned i senga ved siden av meg og åpnet sin gave samtidig som meg. Jeg, nytt undertøy, som var sårt etterlengtet etter Balder hadde tatt seg til rette i skittentøyskurven. Han, julekaffe. Det duftet før gaven ble åpnet. Duften avslørte gaven, og han bet ikke på at jeg prøvde å kalle det for te. Jeg tviholdt på overraskelsesmomentet. Glad ble han likevel. Men den skal ikke åpnes før julen har ringt inn, og vi feirer vår første jul sammen i nytt hus. I mellomtiden konkurrerer jeg om VM-gullet i å drikke kaffe, parallellt med alle de andre hundre tusen studentene i Norges land. Noen plantasjer i verden tjener godt på denne tiden av året. Så jeg takker de hardtarbeidende kvinner og menn som plukker kaffebønner så vi kan holde oss våkne når eksamener skal pugges, leses og skrives til i den mørkeste tiden av året.

Julestemningen nekter jeg å gi slipp på, alt dette strevet til tross. Så jeg husker på å kose meg litt ekstra innimellom. Leve litt i nuet, puste med magen, trekke inn duften av bønner som kverner, traktes og siles. Med enkle grep kan kaffen smake av den tiden den drikkes i. Uten at du trenger å ha kaffebrenneriet på hvert gatehjørne. Halve jula er duftene, smakene og følelsene. Ikke sant? Lag ditt eget lille kaffebrenneri på kjøkkenbenken. Litt krydder er alt som skal til.

_DSC0333

 

Vi har en søt, liten kaffekvern fra OBH Nordica. Langt ifra fancy og den gjør jobben den skal. Tar liten plass på kjøkkenet og er ingen sak å bruke. Noen ganger kjøper jeg kaffebønner fra brennerier og kaffeutsalgssteder i Oslo. Men de bønnene jeg bruker mest er fra IKEA. Nå setter sikkert kaffeentusiasten og kaffekjenneren den mørkbrente kaffen sin i halsen. Jeg er ingen kaffekjenner, men jeg vet hva jeg liker. Og disse bønnene gjør virkelig susen for en liten slant.

Litt på slump. Som jeg alltid gjør; Til en kaffekanne: 

4-6 skjeer malt kaffe  1 stor klype kardemomme (ha gjerne i litt mer).  1 stor klype kanel 1 litt mindre klype revet muskatnøtt (jeg foretrekker å rive den selv).

Nå slurpet jeg akkurat i meg siste kaffetåren og må inn på kjøkkenet og hente en ny kopp før jeg jobber videre. Ha en fantastisk dag der du er! Og hvis du leser til eksamen; lykke til! Dette greier du!!