VÅRT JULETRE

_DSC0490  

For to dager siden var vi på selvhogst på verdens koseligste gård. Jeg kommer herved ikke til å kjøpe juletre hos en forhandler utenfor dagligvaren mer. Dette er den ultimate veien til julefølelsen.

Etter å ha betalt for juletreet ble vi invitert inn i bua på varm saft, sveler og en god samtale. Inni den gamle bua stod det en rusten traktor fra de gode gamle dagene. De solgte økologisk honning, hjembakte kjeks og pakkepris på hjemdyrka kålrot. Nissene dekorerte hver krik og krok, og det var noe med det å kunne sette seg ned i et uformelt miljø og slå av en prat om julestria med totalt fremmede, som om at vi kjente hverandre. Hvertfall litt. Da de nærmest tvang oss til å sette oss ned før vi suste videre til neste juleærend forstod jeg hvor viktig det er å ta seg tid til å være i nuet. Jeg trenger slike påminnelser. Så da vi kom hjem kokte vi lake til julesylta vi surret for noen dager siden, satte opp juletreet og brente kongerøkelse. Vi ga oss selv lille julaften litt på forhånd. Bare fordi vi trengte det. Og da var det ro.

Juletreet vårt er pyntet med ting vi forbinder med noe nært og personlig. Noen kuler er nedarvet fra min bestemor, noen har vi pyntet selv på Hadeland Glassverk. Vi har hengt opp noen pepperkakehjerter vi har pyntet sammen, og vi har hengt opp et par røde soldater fikk vi av svigermor på sightseeing på Rosenborg slott i København. For meg dette det fineste å pynte treet med, for det er lite her jeg blir lei av eller vil bytte ut til fordel for trender. Det gir rom for ettertanke, minner, varme og kjærlighet. Det får meg til å tenke på de som ikke er her lengre, men som er her i minnet. Og det fører meg nærmere de rundt meg fordi vi kan dele minner sammen.

Hva har du på ditt juletre?