Weekend Diary: Kortreist mat og linguine med blåskjell

_DSC1192 Lørdagene starter som alltid. En lang frokost og lange samtaler. Det er rart hvordan en liten uke med han på andre siden av kloden kan virke som flere uker. Bare på grunn av avstanden.

_DSC1195

Jeg hadde bestillt en ren hyggelørdag, med bare avslappende aktiviteter. Ting som vi liker å gjøre. Heldigvis var været på vår side, så vi kunne ta med oss Balder på kafé.

_DSC1200

Kåre er favorittstedet i byen. Plassen som lokker med kult retro design og en upåklagelig urban stemning. God kaffe, hjemmelagde kaker og eplemost fra Sandefjord. Jeg trenger ikke mer. Her er det godt å være.

_DSC1205

Og det er noe eget med stemningen på Vestsiden i Kongsberg. Siden som blomstrer frem som en stadig mer livlig bydel. Å kunne handle kortreist mat, ta seg en utepils eller en eksotisk drink i disse gamle trehusene, er noe eget. Jeg savner på mange måter å bo på denne siden av byen.

_DSC1209

Flere lørdager i måneden er det matmarked på Nytorget, der lokale produsenter setter opp boder og selger alt fra oster til grønnsaker og lefser. Etter å ha slarvet med en ukjent dame om de gode agurkene bøndene solgte på torget, måtte jeg løpe opp og tømme lommeboka.

_DSC1213 Jeg synes det er så viktig å støtte lokale bønder. Og ikke minst er det fantastisk hyggelig å snakke med de som produserer maten. Særlig høre på hvor begeistret han ble da han fikk vite at jeg skulle bruke de søte cherrytomatene til å lage linguine med blåskjell og hvitvin.

_DSC1211 I disse pride-dager synes jeg det er herlig å kjøpe skeiv mat. Jeg foretrekker skeive agurker fremfor EU-godkjente, rette agurker uten smak.

_DSC1249I handleposen fikk jeg med meg to store agurker, et par kilo tomater, en stor bunt kruspersille, en 12-pakke med lykkelige egg og norske, søte jordbær. Dette er ting som oppriktig gjør meg lykkelig.

_DSC1251

Hjemme, om ettermiddagen, stod jeg og kokkelerte sammen Linguine Mare e Monti mens H klipte gresset ute. En fantastisk rett jeg kommer til å lage flere ganger i sommer. _DSC1255 Du trenger (på slump, som alltid):

En pakke linguine pasta. En pakke blåskjell (helst ferske, men det er litt vanskelig å få tak i her på innlandet). Et par håndfulle cherrytomater. Et stykke pancetta eller bacon. Jeg brukte lettsaltet bacon. Tre hvitløksfedd (grovhakket) En chilli (kan sløyfes) En gul løk 4-5 champingon, i passelig stor størrelse Kruspersille Basilikum (kan sløyfes)

Stek bacon, skåret i passelig tynne terninger, i olivenolje i en god jernpanne (eller dyp stekepanne), og ha soppen i etterpå. Soppen skal ikke være skåret i for tykke skiver. Ha deretter i strimlet løk og hvitløk, og tilsett tomatene skåret i to. La dette ligge å putre på medium varme under lokk til tomatene er skåldet. Dette tar noen få minutter Kok inn hvitvin eller hvitvinseddik, og ha i blåskjellene. Dryss over grovhakket basilikum. Du trenger ikke tilsette vann, da tomatene skiller ut mye væske.

Mens dette putrer koker du pasta som anvist på pakken. Jeg liker å stå ved siden av kokeplaten og dra opp ett og ett pastastråd til jeg selv kjenner den er al dente. Husk å ikke overkok pastaen, da den skal heises opp fra vannet (direkte) og has i gryta. Det er viktig at pastaen har litt tyggemotstand, men den skal ikke være hard. Dette gjør jeg også fordi jeg vil at pastaen skal ha med seg jevning fra kokevannet og få muligheten til å ligge litt og suge til seg smak fra skalldyrene og sausen.

Skru så av varmen, bland pastaen lett sammen slik at alle disse herlige smakene får blandet seg sammen. Dryss over hakket kruspersille og server med focaccia eller olivenbrød. Ha gjerne litt parmesan tilgjengelig, men jeg syntes ikke det var så nødvendig til denne retten.

_DSC1256

Spis med friske blomster på bordet og et glass tørr hvitvin. _DSC1258 Perfekt sommermat som ikke er for tung på varme dager. _DSC1261

Ellers blomstrer hagen stadig. Og i løpet av ferien skal flere blomster og hekker plantes. Men først skal gjerdet rundt tomta opp. Jeg synes at en bar, minimalistisk, grønn plen er så innmari kjedelig. Derfor får dere bare små glimt. _DSC1219 I pallekarmene går det sakte. Noen blad har visnet, men plantene lever og trives likevel. Tomatene har begynt å blomstre, paprikaen har begynt å blomstre, og gulrøttene har nylig blitt tynnet ut.

_DSC1243 _DSC1238 _DSC1235 _DSC1224 _DSC1221 Resten av helga har gått til vindrikking, afrosamba-dansing i Oslo og nakenbading sent om kvelden på en skjult badeplass. Perfekt avslutning på helga. Perfekte sommeraktiviteter.