Breakfast for one

God lørdag! Det er så deilig å sove ut. Selv om det betyr å miste det tidlige morgenstundene.

_dsc0017

I går kveld satte jeg eltefri rundstykkedeig. De fikk stå på kaldheving til jeg våknet i dag. Det er en utrolig herlig luksus å kunne unne seg ferske rundstykker til frokost. I disse har jeg tatt utgangspunkt i Julianne Lyngstas oppskrift på eltefrie rundtstykker av spelt.

_dsc0023

Dette trenger du til omtrent 12 rundstykker  

300 g siktet speltmel

200 g sammalt speltmel

50 g solsikkefrø

50 g linfrø

¼ ts tørrgjær

1 ts salt 

Saften av en halv sitron/appelsin/lime eller en skvett appelsinjuice

4 dl vann

Slik gjør du, dag 1: Still en stor bakebolle på en kjøkkenvekt og mål opp ingrediensene direkte i bollen. Ha i tørrgjær, sitronsaft/appelsinjuice og vann og bland godt med en slikkepott. Deigen skal være litt bløt, men ikke flytende. Dekk bakebollen med plastfolie og la deigen heve i minst 8 timer, gjerne over natten (bilde 1 viser deigen etter omtrent 14 timer).

Slik gjør du, dag 2: Ta fram et bakepapir og strø over godt med mel. Ha deigen over på bakepapiret og brett deigen et par ganger med en slikkepott før du deler den forsiktig i to. Form to pølser på bakepapiret med hendene og dekk de med plastfolie for heving nok en gang. Sett ovnen på 250 grader og la stekeplaten du skal steke rundstykkene på varme seg godt opp mens deigen etterhever i minst 30 minutter under plastfolien. Når deigen er ferdig hevet bruker du slikkepotten til å dele den opp i rundstykker. Fordel de på bakearket (bilde 4). Ta ut det varme stekeplaten og før bakepapiret med rundstykkene over. Skru ovnen ned til 225 grader og stek rundstykkene i 12-15 minutter, til de er litt gyldne på toppen. Sjekk at rundstykkene er ferdige ved å banke forsiktig på undersiden av rundstykket. Hører du en hul lyd, er rundstykkene ferdige

_dsc0025

Og med helgeluksusen kommer luksuspålegg. Spekeskinke, fransk kremost og søte, modne tomater. Så her skal jeg sitte en stund til, og nyte frokosten sakte. Med en kaffekopp til. Og resten av dagen har jeg ingen planer. Bare luske rundt i huset, med en kopp i hånden, høre på musikk (har helt dilla på Laleh), og kose meg med tanken på at H kommer hjem om noen timer. God lørdag!