Skillingsboller av surdeig

Høsten har ankommet. I dag var det kaldt og surt, med en anelse regn i lufta. Det luktet annerledes av bakken, og omvigelsene blir stadig mer fargerik. Høsten er også høysesong for kanelboller. Eller, skillingsboller om du vil. Verden ble ikke helt den samme etter jeg oppdaget surdeig. Jeg mener det. Den kan brukes i all bakst. Du bruker ikke gjær, men tiden er det viktigste redskapet. For du kan ikke sette surdeig hvis du får kaffebesøk om et par timer. Surdeigen trenger kaldheving, og denne deigen fikk stå å heve i et døgn før jeg tok den fatt. Til gjengjeld er smaker den bedre og er bedre. Baksten får en litt syrligere ettersmak. I tillegg tåles surdeig bedre av glutenallerkikere og glutenintolerante, fordi kornbasen har blitt melkesyregjæret og er lettere fordøyelig.Mer om dette kan du lese her.

_dsc0832

Jeg har hentet oppskrift herfra, men selv sløyfet jeg smør i deigen da dette ikke er nødvendig når du baker med surdeig. Og tilsatte ca 1ss gurkemeie for fin, gul farge. Oppskrift: INGREDIENSER: Ca 45 boller Deig; 8,5 dl melk (går like godt med havremelk) 2,2 kg hvetemel 400 g smør 400 g sukker 30 g kardemomme 15 g salt 300 g hvete surdeig (1 kg hvete surdeig består av 500 g hvetemel og 5 dl vann). Fylling; 700 gr mykt smør 700 gr sukker + Kanel sukker eller kardemomme sukker

_dsc0863

Bland alle deigen ingrediensene og kna deigen godt. Kna i maskinen eller for hånd til deigen er elastisk, 20-40 minutter. La deigen hvile en stund. Bland sammen smør og sukker til fyllet. Kjevle ut deigen på melet bakebord, heller tynn i form av et rektangel. Spre rikelig med smør og sukker fylle på deigen. Dryss med kanel-sukker blandingen eller kardemomme-sukker blandingen jevnt over deigen. Ikke vær gjerrig! Brett ned den øverste tredjedel av deigen. Da den nederste tredjedelen av deigen og legg den over toppen. Selv med hjelp av en kjevle. Deretter kuttet med en kniv eller anspore "strimler" av deigen, kan hver stripe veier ca 100 gram Spin opp hver stripe på noen måte til en "knute". Legg på takke med pergament papir. La heve under et kjøkkenhåndkle, muligens fuktet i romtemperatur 12-15 timer. Bake i ovnen 225 grader 8-10 minutter før de fikk en enda gyllen farge. Fjern fra ovnen.

_dsc0849

Og når det er klart, og du kan sette tennene i en luftig, varm skillingsbolle, bakt på surdeig og mange desiliter kjærlighet - da er ikke livet så halvgærent! (Tro meg.. jeg spiste ti boller alene på en ettermiddag..!)