Førjulshygge på Jevnaker

I 2010 tok min venninne fra Hønefoss, Elin, meg med til Jevnaker for å dra på Hadeland Glassverk. Jeg fallt pladask. Hadde bare sett bilder og hørt om plassen gjennom merkevarer man får kjøpt i butikken. Det ble liksom vår tradisjon å dra dit. Jeg var titt og ofte på besøk i Hønefoss. Satte meg på bussen fra Vika i Oslo og en time senere var jeg hos Elin. På agendaen stod det "Hadeland Glassverk, kakao med krem og middag på "Oldemors Karjol" etterpå." Og det hadde ingen verdens ting å si at vi dro dit hver gang jeg var på besøk og ingenting var forandret siden sist. Varene i butikken var lik som før og menyen på bakeriet var den samme. Sålenge vi fikk godstolen foran peisen så var vi egentlig fornøyde. Og med en kopp kakao, såklart. _dsc0722

Nå er det lenge siden jeg og Elin har vært på Hadeland Glassverk sammen. Av den naturlige årsaken at vi begge har flyttet på oss. Men jeg fortsetter min tradisjon med å dra hit på julemesse. Hvert år. Ingen unntak. Det blir liksom ikke advent uten lengre. _dsc0725

Innimellom lafter og mur finner du alt hjertet begjærer. Alt fra håndblåst glass til lokalproduserte skolebrød. Kortreist mat? Ingen problem. Spekematen kommer rekende på ei fjøl! Interiør? Javisst. Bare gå til Interiørhuset du. Så finner du det du trenger.

_dsc0728

Hyggefaktoren er liksom alltid så innmari høy her. Og kulturtilbudet er bredt og variert. Alt ifra forestillinger til bondedyr og kunstustillinger. Det er noe å se på for enhver aldersgruppe. Og for meg er det alfa omega. Et variert tilbud betyr mye, og stedet er spekket med historie. Og da blomstrer jeg. Det er nok derfor denne plassen står mitt hjerte nært. I år som i fjor dro vi sammen med et vennepar for å dyrke førjulskosen. Sånnt blir det kriblende julenisser i magen av! _dsc0717

_dsc0731

Vi startet dagen med et besøk hos bakeriet.

_dsc0865

_dsc0736

Nystekte vaniljeboller og kanelknuter sier jeg sjelden neitakk til.

_dsc0743

Geir er en baker, men ikke fra Østre Aker. Han kan bollene sine, si!

_dsc0740

_dsc0738

Her oppe satt vi. Fordi stolen foran peisen var tatt (argh!). Men se på de veggene. Kan jeg få med meg en vegg hjem? Please? Det er noe ganske stemningsfullt med kombinasjonen julegirlander og laftede vegger. Svært så bonderomantisk. Jeg husker at Elin sa stedet var med på Åndenes Makt for noen år tilbake. Det er grøssende spennende.

_dsc0747

Vi tok en kjapp matbit før vi gikk videre. Ja, det ble en vailjebolle på delings.

_dsc0750

_dsc0753

Inne på fabrikkutsalget var det kaos. Stappfullt av mennesker og masse glass som jeg ikke turte å veive kameraet rundt. Men jeg måtte knipse et bilde av vinduene med kranser på. Det er noe av det jeg savner i et funkishus: firdoble vinduer med innebygde sprosser. Sukk.

_dsc0773

Og du.. Er du på utkikk på ny lampekuppel? Glassverket blåser disse på bestilling. Nam!

_dsc0775

_dsc0779

Både H og Ø gjorde stor idrett i vindusshopping. Jeg elsker når menn kan titte i butikker uten å syte og klage. Er du ikke enig?

_dsc0782

Videre gikk turen til Kramboden. Jeg stortrives inne i denne herlige lille kolonialen.

_dsc0787

Jeg ville ta med meg det meste her inne.

_dsc0789

Sånn som denne hylla med kaffeartikler og te. Jeg drømmer om å ha et kafe/restaurant/kolonial-lignende kjøkken en gang.

_dsc0791

Jeg føler meg litt gammel når jeg sier dette: men jeg husker da jeg kunne kjøpe smågodt i kremmerhus. Så litt nostalgi er det her for meg også.

_dsc0795

Jeg ville også ha med meg all denne konfekten hjem.

_dsc0800

Det ville H også.

_dsc0804

Men vi kjøpte kaffe istedet. Godt nok for to kaffedrikkere som oss!

_dsc0808

Inne på lysstøperiet luktet det helt fantastisk. Jeg fikk umiddelbare assosiasjoner til juleverkstedet på barneskola der vi stod og dyppet en veik nedi flytende stearin, som omsider ble til verdens mest klumpete og skeive lys som ikke kunne brukes på noen som helst måte. De tingene foreldre må gjennom for å styrke barns selvtillit. "Åå, den var kjempefin". Men har null funksjon. Og her inne kunne man faktisk dyppe sine egne lys. Men jeg droppet det. På rent erfaringsmessig grunnlag.

_dsc0810

_dsc0812

_dsc0813

Men noen lys ble med oss hjem. Bare helst ikke noen jeg har lagd selv. Vi var også enstemmige om at vi måtte ha med oss et englespill, siden vi ikke kjøpte det i fjor. Det som også er fint med noen av lysene vi fant her var at de også var selvslukkende lys. Og det tenker jeg er en fin investering nå som vi er inne i husbrannens høysesong.

_dsc0817

_dsc0818

Utendørs fikk vi et ledig øyeblikk til å hilse på hesten. Jeg blir som et lite barnehagebarn og bobler inni meg av lykke og ren eufori av å være nær dyr.

_dsc0851

Selv om jeg gjør meg opp noen tanker om at det må være ganske kjipt å bli tatt på av fremmede mennesker hele dagen.

_dsc0853

I den nyoppussede hallen hadde hele stedet blitt fyllt opp, fra gulv til tak, med lokalproduserte og økologiske varer. Alt fra spekemat, Ringerikserter, mikrobryggeriøl, bakeriutsalg og lokale aktører som ønsket å markedsføre sine produkter. Og da går jo jeg, matelskeren, helt i fistel!

_dsc0849

Jeg kunne levd på spekemat. Av rein, okse, elg, hjort, you name it! En fin måte å bruke hele dyret på.

_dsc0833

Og når jeg ser bønder som ønsker å vise folk hvor enkelt det er å lage, f.eks, egne pølser, blir jeg veldig glad for at jeg har en svigerfamilie som liker å lage mat fra bunnen av.

_dsc0831

Når det er smaksprøver overalt er jeg også litt overalt. Strengt tatt burde man legge ut på en 4x4 etter et slikt besøk.

_dsc0826

_dsc0823

_dsc0821

I skumringstimen begynte vi å gjøre oss opp noen tanker om hjemreise.

_dsc0855

Men ikke før vi fikk knipset et bilde av den fornøyde og stemningsglade gjengen.

_dsc0868

_dsc0877

I dag har adventpynten kommet opp. Rett og slett fordi jeg ikke klarte å vente stort lengre etter dette besøket. Julelysene har kommet opp både ute og inne, og skåla på bordet inneholdet 2kg klementiner. Og det gjør jeg med god samvittighet. For nå er jeg veldig klar for den hyggen som advent innebærer. Det er lov å kose, snuse, lukte og sanse. Selv om du er student. Sånn som meg!