Pepperkakevotter

Er det riktig å si at juletiden er den mest kreative tiden på året? Finnes det egentlig en tid på året hvor vi skaper, baker, kokkelerer og er så kreativ som i advent- og juletiden? Ikke bare baker vi kaker, men vi lager figurer av deig og marsipan. Vi er opptatt av at mat skal være basert på gode råvarer og gode hjemmelagede baser. Vi er tro til våre tradisjoner, har juleverksteder, og vi hogger og sager og limer og syr. Og jeg elsker det! _dsc0440

Men kjære dere.. Nå skal jeg krype til korset: jeg har juksa litt. Disse kakene er ikke laget fra bunnen av. Og jeg har ikke dårlig samvittighet for det heller. Denne helga hadde jeg ikke tid eller ork til å sette en deig fra bunnen av. Og da synes jeg det er flott at man kan kjøpe ferdig deig på butikken. Men lell: Ingenting slår hjemmelaget. Uansett.

_dsc0430

På lørdag dro H til en kamerat på øl-og-vinyl-kveld, og jeg og Jeanette satt her hjemme med rødvinsgløgg i glasset, julemusikk på radioen, langtidskokt grøt (med vaniljestang!) i skåla og masse glasur på fingertuppene. Jeg fikk en blemme på fingeren da jeg skulle hjelpe henne å montere peppekakehuset sitt, og jeg kuttet ut votteformede pepperkaker for hånd. Jeg fant raskt ut at det var morsommere enn å bruke former.

_dsc0425

Og det var den fineste lørdagen på lenge. Jeg er stor fan av matvarer som er hjemmelagede, men i denne kreative førjulstiden tiden er det stemning og samhold som er det sterkeste limet. At man har så mange grunner til å samle seg med mennesker man har seg kjær. Hvilken annen høytid og årstid har så mange tradisjoner som fører folk sammen, som jula? Midt i mellom pepperkakesteking- og pynting pratet vi om livet, gleder og sorger, og samfunnsspørsmål og hva vennskap egentlig er. Jeg tror virkelig at meningsfulle relasjoner skapes når man skaper noe. Sammen.

_dsc0420

Og som avslutning skal jeg være litt hyklersk og legge ved en oppskrift på pepperkakedeig. Til tross for at vi antagelig kommer til å kjøpe ferdig deig igjen når vi skal lage pepperkakehus i morgen.

Julens deiligste pepperkakedeig fra TINE. 4.porsj

600g Meierismør 4dl sirup 8dl sukker 4dl Kremfløte 2ts nellik 2ts ingefær 2ts pepper 8ts kanel 4ts bakepulver 1800g hvetemel (ca.)

Til denne oppskriften trenger du pepperkakeformer. Husk at pepperkakedeigen må ligge kaldt en stund før du kjevler og stikker den ut, så det beste er om du lager den dagen før.

Bland smør, sirup, sukker i en kjele. Varm opp på middels varme til alt er helt smeltet. Ta kjelen av platen og avkjøl blandingen noe

Rør i fløten. Sikt i krydder, bakepulver og det meste av melet. Resten av melet rører du inn litt etter litt til du får en jevn og passe fast deig. La pepperkakedeigen stå kaldt til neste dag.

Sett stekeovnen på 175 °C.

Elt deigen i litt mel på bordet og kjevle den ca. 3 mm tykk. Stikk ut forskjellige figurkaker og stek dem i 9-10 minutter til de er gyllenbrune. Avkjøl kakene på rist. Skal du henge opp kakene, er det viktig at du lager et hull til båndet før steking.

Ps: På onsdag reiser vi til Berlin! Alle Berlintips tas imot med takk!