Julesild

Som historiestudent ble jeg opplært til å forstå at store deler av det nasjonalromantiske av Norge ikke er i overensstemmelse med hva det virkelige Norge på 1800-tallet var. Majoriteten av befolkningen bodde langs kystene og gikk ikke i bunader. Det har vist seg at de færreste faktisk bodde på innlandet, rett og slett fordi tilgangen på mat var større langs havet. Og der hungersnøden var større på innlandet, og fattigdommen likeså, hadde det norske kystfolket det bittelitt romsligere og oppfostret familiene sine på sild og potet. Det var noen som sa at Norge var bygd opp av sild og potet. Sild har et svært høyt næringsinnhold og er full av gode fettsyrer, og det var i perioden man begynte å spise sild og potet at folkehelsa og levevilkårene bedret seg. Etter mange perioder med epidemier begynte befolkningen å øke, og barnedødeligheten gikk ned. Tenk det: på grunn av sild og potet! Som nordlending har jeg spist min andel av fisk gjennom årenes løp. Fersk fisk har vært tilgjengelighet som jeg alltid tok for gitt. Nå bor jeg sannelig på innlandet selv, der tilgangen på fersk fisk er tilnærmet null. Selv om vi ikke er fattigfolk, har jeg tatt med meg tradisjonen om sild med meg innover landet. 

Når sant skal sies er jeg fremdeles i en lang tilvenningsfase. Sild er ikke noe jeg fråtser i, men når jula kommer har alltid tomatsilden stått på bordet. Med noen ekstra ingredienser som gir den den lille julesnerten man ønsker! Og ta meg på ordet når jeg sier det: dette er faktisk utrolig godt på brødskiva! Har du et kokt egg i tillegg vil du nok synes dette er kjempegodt. Er du av den typen som liker rakfisk, liker du også julesild. 

 • 8 stk kryddersildfilet
 • 2 stk løk
 • 11⁄2 dl tomatpuré
 • 21⁄2 dl sukker
 • 5 ss eddik, 7 %
 • 1 dl vann
 • 1⁄2 dl god olivenolje
 • 3 stk laurbærblad
 • 1 ts kvernet pepper 
 • 2 ts hele pepperkorn
 • 1 dl hakket frisk dill
 • 1 dl sylteagurk
 • 1 dl rå gulrøtter i terninger
 • 2 ss nellikspiker
 • 2 ts knuste einebær

(til ca.4.pers)

Kok sammen tomatpuré, sukker, eddik, vann og olivenolje. Varm helst tomatpuréen først for å få bort råsmaken. Salt og pepre etter smak. Kjøl ned blandingen. Jeg grovkuttet dill og blandet det inn i tomatblandingen før alt havnet i glasset. 

Skyll og tørk sildefiletene. Kutt opp i gaffelbiter, sammen med løk, sylteagurk og gulrøtter. Legg ingrediensene lagvis i et glass sammen med laurbærblad, pepper, nellikspiker og knuste einebær.

La stå i kjøleskapet over natten i et tett glass. Holdbar i opptil 2 uker.  

 

Husk å få i deg litt Omega-3 i vintermørket!