Hva slow living er, og hvorfor jeg mener alle burde kunne det

For det første må jeg bare begynne med å si at konseptet (eller bevegelsen) "slow living" er veldig, veldig bred. Faktisk, så er det alt for bredt til å få inn i et innlegg ene og alene. Og slik jeg har både lest meg opp, praktisert selv og søkt inspirasjon hos andre, så finner folk sin egen vei og egen måte å leve saktere på. Slow living handler i stor grad om å roe ned tempoet man har i hverdagen for å leve mer i nuet. Men det handler også om å leve med en større bevissthet i det du foretar deg. Det handler om å forenkle alt du foretar deg. Alt  i fra enkle klær til enkel mat. Før jeg går mer inn på dette vil jeg avlive noen myter. For å praktisere "slow living" er noe alle kan gjøre i enhver livssituasjon og bosituasjon. 

Man kan ikke stresse når man lever saktere. Å leve saktere betyr ikke at du aldri kan stresse. Stress er en naturlig del av vår menneskelige rytme. Vi trenger stress, og noen ganger er stress bra for oss fordi det skjerper hjernen og gjør at vi presterer bedre. Et liv helt uten stress er dessuten helt og holdent umulig, fordi livet består av både opp- og nedturer. Men det langvarige stresset som vi påfører oss selv ved å jage etter det vi egentlig ikke trenger - det være seg å alltid kjøpe nytt interiør fordi det er trendy, eller bruke store summer på klær fordi du vil holde følge med motebildet, eller prøve å prestere noe du ikke egentlig brenner for, bare fordi mange gjør det (for eksempel fitness) - det er det langvarige stresset jeg sikter til. Det stresset du skaper for deg selv fordi du gjør noe du egentlig ikke trenger eller vil. Vi kan si at det er det du gjør fordi du føler deg presset til det.  Kanskje innebærer det å leve saktere at du ikke trenger å kjøre barna dine overalt, og heller tvinge dem til å ta sykkelen, slik at du kan hente deg inn etter en lang arbeidsdag. Kanskje innebærer det å leve saktere at du forenkler middagen til å inneholde tre ingredienser foran femten, fordi maten ikke nødvendigvis trenger å bli servert på "en seng av", eller inneholde en "kompott". Å påføre seg selv stress som omsider skaper angst, depresjoner og kroniske smerter er noe fryktelig mange gjør i dag. Men å senke kravene til seg selv er like mye slow living som noe annet. 

Trenger du å bare spise økologisk eller bo på landet for å leve saktere? Nei. Så definitvt ikke. Å velge økologiske eller kortreiste varer har sine fordeler, fordi det støtter bønder i nærområdet og gir deg en større kontroll på hva du får i kroppen din. Du sender ut et signal til produsenter om at vi ønsker bedre dyrevelferd og renere mat. Og hvis du vil dyrke maten din selv - FLOTT! Men du må ikke. Kjøpt gjerne økologisk eller kortreist når lommeboka di tillater det. Men hvis du kjøper den rette gulrota på butikken foran den krokete som du får kjøpt på et gårdsutsalg, så er det selvfølgelig helt greit.  

Alt du foretar deg må ta ekstra lang tid. Nei. Du kan fremdeles ha et høyt tempo i hverdagen din. Å kjøre et høyt tempo er en naturlig del av et liv der man både jobber, har familie, studerer eller har hobbyer (selv om jeg anbefaler å ikke gjøre alt for mange ting på en dag). Å leve saktere betyr (ironisk nok) ikke at alt skal fysisk gå saktere. Det handler derimot å komme i større kontakt med det du gjør. Et eksempel er å skulle rekke over alt, fordi du er under tidspress. Men hva hvis du velger å rekke over færre ting og heller tar deg litt bedre tid til det du faktisk skal gjøre, og heller prioritere det absolutt viktigste først? Ja, jeg ser jo at det står litt i strid med første setning, men egentlig gjør det ikke det. For hvis man setter av to timer til et kaffebesøk med en venn, skrur av mobilen, er tilstede i det som skjer her og nå, vil du få større utbytte av tiden enn hvis du valgte å se på klokka hele tiden fordi du skulle videre til neste avtale. Hele kaffebesøket ville vært uten hensikt, for du ville egentlig ikke fått noe mer tilbake enn ekstra stress. Men tar du deg god tid til vennen din, vil dere antagelig le masse, fôre hverandre med nye impulser og innsikt, og du vil gå derifra med en god følelse i kroppen fordi du har brukt tiden din på noe - og noen, som gjør deg godt. 

Hvordan lever man saktere?

Et spørsmål jeg gjerne skulle besvart 100% riktig. I denne travle tiden er det alt for enkelt å overkjøre sin egen kapasitet. Tro meg. Jeg vet akkurat hva jeg snakker om. Senest i går braste jeg sammen i ren utmattelse. Men jeg er flinkere til å sette grenser nå, for tidligere ville jeg bare bitt tennene sammen og fortsatt. Og derfor vil jeg gjerne dele av min egen erfaring og de rådene jeg har samlet opp her og der gjennom praktiserende minimalister:

Gjør færre ting i løpet av uka, dagen eller måneden. Du prioriterer det absolutt viktigste og lar resten fare forbi. Det er en tid for alt. 

Kom i mer kontakt med naturen. Uten musikk på ørene. Skogens lyder er musikk nok i massevis. 

Sett av tid til deg selv hver dag. Fem minutter eller en time. Det er ikke så nøye. Finn roen. Og hvis du har barn, spør om hjelp til pass så du kan koble ut i noen timer. Hvis mulig. Om det så er fra samboeren din, foreldre, søsken eller venner. Hvis noen av mine venner spør om jeg vil sitte barnevakt så hopper jeg av glede!

Rydd timeplanen! Når du føler på den overkommelige mengden med ting du har å gjøre, så rydder du timeplanen. Du er ikke noe godt kaffebesøk hvis du ikke har overskuddet til å være tilstede. Og du trenger ikke løpe alle ærender. Noe kan ALLTID vente (note to self!)

Skru av mobilen eller la den ligge på et sted der du ikke se den. Med mindre du VET at det kommer inn en viktig beskjed så er det ikke nødvendig å ha den tilgjengelig hele tiden.

Spis middag ved bordet. Samle deg med kjæresten, familien, barna, venner og spis middagen ved bordet. Og spis middagen i all sin enkelhet. Og ikke foran tven! (igjen: note to self) 

Du svarer ikke umiddelbart på messenger, sjekker instagram eller legger ut alt du gjør på MyStory (kan jeg være helt ærlig å si at jeg ikke skjønner at folk orker det? Eller gjør det meg forferdelig gammeldags og kjip?).

Du kan redusere forbruket ditt og klare deg med det du allerede har. Jeg har for eksempel sluttet å lese visse type blogger fordi de stimulerer til overforbruk, en følelse av at det jeg har ikke er bra nok og en kultur som handler om at du bare kan gå å fornye deg selv hver uke. Hvis vi setter dette i perspektiv så vil jeg ikke si det er veldig rart at mange i Norge havner i forbrukerfella. Og jeg snakker kun for meg selv nå, men det å leve slik er ikke for meg. Så jeg leter stadig etter mennesker som inspirerer meg til å gjøre det beste ut av det jeg allerede har. Og det har gjort at jeg kjøper mindre og mindre (bortsett fra de blomsterbukettene jeg unner meg da). Og det føles veldig godt. 

Skriv en takknemlighetdagbok. Og før ned minst tre ting du er takknemlig for daglig. Over tid blir listen lengre og lengre, og er noe av det mest mindfulle du kan gjøre. Vi trenger alle å føle på det vi faktisk har, fremfor å alltid hige etter noe bedre. Har DU noen gang tenkt over hvor godt du egentlig har det?

Velg kvalitetsprodukter foran kvantitet. Gjerne når det kommer til møbler. Velg noe som holder og som du vet du kommer til å bruke til det faller sammen. (Hva skjedde med den tiden da vi hadde samme sofa og stuebord i 20 år før vi byttet det ut?) Og heldigvis for oss finnes det mye kvalitetsmøbler på bruktmarkedet fra de siste 50-70 årene som er skapt for å vare ut både to og tre mannsaldre. Den beste måten å sørge for at du holder fast ved møblementet ditt over flere år er å finne noe som du VIRKELIG liker, og som ikke er basert på trend. Følger du trendene slavisk vil du mest sannsynlig bytte stil oftere. Og det er dyrt!

Spis enklere mat. Du trenger ikke lage spennende mat i uka. Selv vokste jeg opp på torsk (ikke fileter, men skiver med bein), bacon og potet. Jeg hadde en pappa som var veldig glad i å lage mat, men i ukedagene var det ofte fiskekaker, torskeskiver og enkle koteletter som dominerte menyen. Var det kjedelig for en trass jentunge som hadde meninger om alt? Ja. Men jeg overlevde. Dette er for øvrig noe jeg har mye meninger om, og jeg føler det trenger et eget innlegg.

De-cluttering. Dette er min favoritt. Siden vi flyttet inn i dette huset har jeg kvittet meg med så mye ting. Dere vil ikke tro hvor mye vi klarte å presse inn på de snaue 48 kvadratmetrene vi bodde på før vi flyttet til huset vårt. Siden den gangen har jeg solgt, gitt bort og kastet SÅ mye. Og ferden fortsetter. Klesskapet mitt er kraftig redusert, og tåler nok enda en opprydning. Boden vår skal ryddes utover sommeren, og loftet skal ryddes. I løpet av det siste halve året har jeg begynt å strebe etter at jeg skal kunne være i stand til å se alle eiendelene mine, med mindre det er helt nødvendig at de ligger i en skuff eller hylle. Og det er noe med den følelsen av at jeg blir friere med færre eiendeler. Så framfor alt: ikke søk etter MER lagringsplass. Ha færre ting i huset. 

Det jeg har for øyeblikket. Som jeg tidligere nevnte så er temaet "slow living" veldig stort og er en filosofi og en livsstil som dekker over veldig mange arenaer i livet. Jeg kommer til å skrive mer om dette fremover og noen av tekstene kommer også til å foregå på engelsk. Jeg tar GJERNE i mot innspill, tips og råd som jeg vil skrive om. Så gjerne del innlegget slik at det når ut til flere. Det å stresse ned er noe jeg, med hånden på hjertet mitt, vil at vi alle skal jobbe sammen for å redusere. La oss ta tiden tilbake!