The becoming of a garden

Det begynte med mange små frø i begynnelsen av året. Allerede mens jeg stod og plantet frøene på spisebordet, og følte jorda mot fingertuppene, kunne jeg forestille meg vårvarmen. Jeg lukket øynene, luktet på jorda og hentet frem erindringer om sol, jordsmonn, varm vind og rasling i den store bjørka utenfor huset vårt. Hver gang vi gikk ut i hagen, og håpet på at snøen hadde smeltet litt mer enn den hadde gjort dagen før, gledet jeg meg til å kunne sette pottene ut i drivhus, sette opp flere pallekarmer og jobbe i hagen. Det er lenge siden kroppen min sa til meg at innendørs trening ikke var det jeg trengte akkurat nå, så det å kunne gjøre tunge løft i hagen, bruke armer og bein, har vært helt fantastisk. Nå er varmen endelig her. Det spirer og gror. Agurkplantene strekker seg fra bakke til tak i drivhuset, tomatplantene vokser sakte, men får tykke og kraftige stammer. Solsikkene har fått plass i bed, og knoller og frø har blitt satt i jord. Belgfruktene har begynt å stikke hodet frem i bedene, og peoner, eple-, plommetre og syrinebuske har blitt grønn og frodig. Jeg føler meg levende. Like levende som de plantene som lever i hagen vår. Til og med insektene er et kjærkomment syn, noe jeg aldri hadde trodd jeg skulle tenke. Men etterhvert som jeg lever, ser jeg hvor viktig alt liv er for planeten. Og jeg forstår mer og mer at vi mennesker ikke kan heve oss over naturen, og at naturen til syvende og sist eier oss. Jeg elsker naturen, og jeg elsker livet. Måtte sommeren vare like lenge som vinteren varte i år.