Decluttering og forenkling: Hvordan komme i gang?

Her om dagen var vi på besøk i det nye huset vårt. Per nå vet jeg ikke hvor mange ganger jeg har sagt til H "Tenk at vi skal bo her!!!", og per nå vet jeg ikke hvor mange ganger han har svart "Jeg vet, det her blir så bra!!". Men når man flytter er det et lite aber (det er egentlig mange, men dette er det viktigste): Man ser hvor mye man egentlig eier. Guri malla, man eier som regel ikke rent lite. Vi er ikke noe unntak, til tross for at jeg har drevet med decluttering jevnlig de siste årene. Det er alltid noe som kan finne sin vei ut av husholdningen, og denne gangen setter jeg virkelig inn støtet. 

_DSC9695.jpg

Hvis du har fulgt meg på Insta stories i det siste, har du nok sett at jeg har snakket litt om hvordan jeg selekterer ut ting. Jeg snakket om å velge ut ting med intensjon, med fokus på hensikt og funksjon. Det er én ting å vite hva du skal kvitte deg med, men hele prosessen med å velge ut hva du tar med deg videre - og hvorfor, er egentlig to ulike prosesser.

Hvis du ser på bildet av bordet jeg har lagt ut her, ser du også noe av de pyntegjenstandene jeg har valgt å ta med meg. Faktisk, er dette de eneste pyntegjenstandene jeg har igjen fra andreetasjen. I korte trekk, har jeg valgt utifra funksjon (jeg tenner mye lys både ute og inne, f.eks), hensikt (jeg trenger kurver til innhøsting i hagen, og hensikten er derfor å bruke det til det blir utslitt), og intensjon (jeg liker utseendet, jeg har fått arvegods jeg er glad i, og det vil passe inn i hjemmet vårt i lang tid fordi det er tidløst). Nå kommer den delen om å kvitte seg med gjenstander man ikke trenger. 

_DSC9681.jpg

Vi lever i et samfunn hvor konsumet er så vanvittig stort. Det er SÅ mye større enn det vi klarer å forestille oss. På bakgrunn av dette konsumet, får vi et svært usunt forhold til tingene våre. Vi forbinder verdien vår med antall ting vi har, hvor mye det koster, og baserer ofte vår sosiale status på gjenstandene vi omgir oss med. Dette er ikke noe nytt, og det følger en helt enorm historisk last med det å ha eierskap. I det gamle klassesamfunnet ville flesteparten av oss vært fattige leilendere som arbeidet for den rike jordeieren.

At økt velstand har jevnet ut klasseskillet, har gitt oss vanlige folk muligheten til å eie mer, fordi industrialiseringen har gjort produksjonen større (i særs korte trekk). Mennesker har derfor blitt sugd inn i en malstrøm av materiell velstand, der fokuset på gjenstander har tatt over mye av det geistlige og åndelige fokuset som hersket tidligere. Visste du forresten at hovedgrunnen til at munker og nonner har valgt å leve i fattigdom, er nettopp fordi materiell velstand trekker fokuset bort fra Gud? Det er ikke slik at jeg sier at denne livsstilen er for alle, men bli med meg i denne tankegangen litt til: 

I hinduismen er det et ordtak som sier "Eier du mer enn syv ting, eier tingene dine deg." Innenfor læstadianismen, har det pietistiske synet gått ut på å eie minst mulig ting for å alltid ha kontakt med det åndelige. De opprinnelige levereglene til læstadianere har vært å ikke eie planter, gardiner, overfladiske eiendeler man ikke trenger. Altså ikke eie mer enn man må. I dag kaller man denne livsstilen for "minimalisme". Nå lurer du kanskje litt på hvorfor jeg trekker inn religion i dette, for jeg er ikke en religiøs person, men jeg fascinerer meg likevel over denne tankegangen fordi det er noen sentrale poeng her som faktisk stammer fra religion. Minimalisme har sin opprinnelse i både ufrivillig og frivillig fattigdom, og religiøse overbevisninger. Men ofte har mennesker med færre eiendeler, også vært lykkeligere. Kan det være fordi de da har tid til å fokusere på seg selv og de de er glade i? Fordi de har rom til å være takknemlig for det de allerede har? 

Det er forsket og gjort sosiale eksperimenter på at jo rikere et mennesker er, desto mindre empatisk blir det. Derav mennesker som lever på gaten, som ikke eier mer enn det de har på kroppen, deler mer og har større evne til empati. Den røde tråden i det jeg prøver å formidle (og det er nok mange ting man kunne diskutert seg blå på her, for det er ingen regel uten unntak), er at med færre materielle forstyrrelser, er det lettere i komme i kontakt med seg selv. Både sitt indre, det åndelige, det psykologiske, de spirituelle, det guddommelige, eller hva enn du ønsker å fokusere på. For det er faktisk også bevist at rot og psykisk helse har en sammenheng. 

Dette er hva filosofien min er basert på, og mye av grunnen til at jeg tenker som jeg gjør. 

_DSC9686.jpg

Nå kommer vi omsider til declutteringen, for som den listefanatikeren jeg er, trenger jeg jo en liste. Og nå har jeg omsider utarbeidet en liste som grovt viser til hvordan jeg har selektert ut ting som skal kastes eller blir gitt bort til veldedighet, venner, familie, eller den som måtte trenge. Nå har vi kommet oss gjennom badet, gjennom et gjesterom, gjennom nesten hele kjøkkenet, gjennom tv-stua og snart gjennom boden. Dette er egentlig den morsomme delen, for hvis det virkelig ER bevist at mindre gjenstander gjør deg lykkeligere, ja da stemmer det overens med hvordan dette kjennes ut for meg. 

_DSC9688.jpg
 1. DVD'er du aldri ser på
 2. Magasiner du ikke leser i lengre
 3. CD'er som ikke spilles (kanskje fordi du ikke eier en CD-spiller lengre?)
 4. Reklame
 5. Utgått/nesten oppbrukt sminke
 6. Halvtomme/Nesten tomme badromsartikler som bare står i hylla
 7. Gammel parfyme
 8. Elektronikk som bare ligger i skuffen
 9. Ødelagte sko
 10. Gamle lommebøker, belter, vesker etc. 
 11. Gamle papirdokumenter (med mindre det er viktige dokumenter du trenger for garanti, bevis på at noe har blitt betalt, ting til bil, hus og hvitevarer som faktisk KAN være lurt å ta vare på, og ikke finnes elektronisk)
 12. Gammel maling
 13. Utgått medisin
 14. Kopper, fat, tallerkener o.l med sprekker og skår/som er skjøre
 15. Gamle notatbøker
 16. Sokker med hull/Enslige sokker
 17. Smykker og ringer du ikke bruker
 18. Klær som er for store eller for små
 19. Matbokser uten lokk
 20. Puter/putetrekk/pledd/tepper som ligger i en skuff eller i en bod og samler støv
 21. Brettspill som mangler viktige brikker
 22. Øredobber uten partner
 23. Notater fra gamle forelesninger
 24. Telysholdere som ikke er i bruk
 25. Hårprodukter som har stått i ro det siste året
 26. Døde planter
 27. Gamle takeaway-menyer
 28. Mat/Hermetikk som ikke blir spist opp
 29. Barnekunst (det er fint å ta vare på barnekunst, men trenger man å ta vare på alt?)
 30. Ting som gir deg dårlige assosiasjoner
 31. Kjøkkenutstyr du har to eller flere av
 32. Ryggsekker man har flere enn to av
 33. Ubrukte blomsterpotter
 34. Alt som mangler batteri
 35. Batteri som har ligget for lenge i skuffen
 36. Møbler med løse bein, som du trodde du skulle lime, men som aldri faktisk blir det
 37. Penner uten blekk, blyanter og fargestifter som bare ligger i en roteskuff og ikke blir brukt
 38. Dokumenter/bruksanvisninger du lett kan finne på nettet
_DSC9690.jpg

TOMMELFINGERREGEL

1. Har du glemt at du har tingen du finner, har du ikke, eller vil ikke komme til å savne den.

2. Kan du finne infoen uten å ha mengder med papir, trenger du det ikke i skuffen. 

3. Blir du i dårlig humør av å ha det - kast eller gi bort. 

4. Bruker du det ikke, er det ALLTID noen andre som kan ha nytte av det. Familier med lite inntekt, veldedige organisasjoner som tar i mot donasjoner, f.eks. Vær god, og del på det du har. 

5. Hvis du har bruk for gjenstander én gang i året, kanskje det lureste er å låne hos noen andre. Evt gå flere sammen for å kjøpe. Kanskje du og naboen kan spleise på en høytryksspyler? 

Dette innlegget ble noget langt, men ettersom jeg har fått veldig mange meldinger om akkurat dette med decluttering, og spørsmål vedrørende hvordan jeg selekterer ut, håper jeg at dette kan virke litt oppklarende. Skulle noe fremdeles være uklart, skriv en kommentar, send meg melding på Instagram eller en mail. 

HAPPY DECLUTTERING!