I hagen vår

For en person som ikke er spesielt glad i vintersport, er denne årstiden preget av mye dødtid og lengsel etter grønn natur. Men i aller største grad, er denne tiden preget av mye planlegging. En del får vi ikke planlagt tilstrekkelig før snøen er borte, men når våren har tatt hånd om det meste av snølaget, går vi i gang med oppmåling av de områdene som skal gjøres om til kjøkkenhage.

_DSC3318.jpg

Denne sommeren holder vi oss i ro. Med en voksende mage, og et hus som krever arbeid, har vi sagt at dette ikke blir året for reising. Takstein skal renses, vegger skal etterisoleres, og gjerder skal (muligens) settes opp rundt tomta.

_DSC3294.jpg

Vi har svært mange fine områder å sitte på. Akkurat nå er trappa på stabburet den fineste plassen å nyte sola. Noe jeg synes er så fint, ettersom det minner meg om solveggen på hytta vår i nord. Å kunne ta frem den gode hyttefølelsen (som stort sett består av frihet, ro og jording), hjemme hos meg selv, er veldig deilig. Likevel er det noe med høyfjellslooken som preger tomta, jeg ikke helt klarer å leve med. De mange gamle redskapene som har blitt hengt opp overtalt, som både er morkne og ihjelrusten, har jeg planer om å kvitte meg med i løpet av våren. Mer om dette litt lengre ned.

_DSC3320.jpg

Foran utstyrsboden og hønsehuset, har vi en gressplen. I dag står det en gammel hestekjerre her, som er så råtten av den snart faller sammen. Den skal bort. Jeg vil heller ha et stort tørkestativ, for en av mine små drømmer i livet er nemlig å lufttørke alle klærne utendørs. gjennom våren, sommeren og høsten.

_DSC3302.jpg

Bak de to utestuene våre, er det et lite område som er dekt av bringebærkratt. Disse planlegger vi å luke vekk, deretter frese opp jorda og deretter anlegge en stor del av kjøkkenhagen. Her skal vi så gulrøtter, poteter, og mange av de tradisjonelle grønnsakene. I år har jeg ingen planer om å så noe jeg ikke vet hvordan å vedlikeholde.

Tidligere eiere har hatt stor gjennomføringsevne. Likevel har ikke alt vært spesielt godt gjennomført(!). Alt av byggverk bærer gjennomgående preg av lite byggteknisk kunnskap, og denne utestua trenger et fundament for ikke å falle sammen. Når du legger treverk direkte på bakken, vil det med tiden råtne. Denne prosessen har allerede begynt her, og stua har dermed begynt å synke på midten. Den behøver således et nytt fundament innen rimelig tid, for ikke å falle i hodet på oss en varm sommerdag. Likevel, er jeg av den formening om at hele bygget burde rives om noen år, og erstattes med en utestue som tåler tidens tann. Men dette er fremdeles et tema for diskusjon, for alt koster penger. Inne i utestua henger det for øvrig masse gammelt utstyr fra en stall, som jeg har tatt ned samlet sammen. Ingenting kan brukes, eller ser spesielt pent ut. Kanskje er det noen entusiaster der ute som vil ha det? I såfall er alt ‘up for grabs’.

Planen er å innrede utestua slik at det gamle preget møter det moderne. Jeg har både tekstil, lys og møbler i tankene.

Balder liker seg godt her. Vi har mange gode år foran oss i denne hagen.

_DSC3323.jpg

Men enn så lenge skulle jeg gjerne knipset med fingerene og forvandlet det hvite og nakne, med grønt og frodig. Jeg gir det en måned til.