Du skal eie dine ting, ikke eies av dem

_DSC0449.jpg

Jeg har vært bitt av kjøpebasillen mer enn en gang. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har kjøpt noe fordi det så fint ut i et blad, eller på en blogg. Måten jeg har klart å lure meg selv til å tenke at dette faktisk er noe jeg «trenger» er fascinerende, og forteller meg hvor enkelt jeg som menneske kan la meg påvirke. Det forteller også noe om hvor kraftfullt markedsføring som verktøy faktisk er for produsenter og de som selger produktene. Også hvordan trender påvirker oss.

Impulskjøp - enten ved kjøp av nye gjenstander, eller på en brukthandel - har til syvende og sist ført til én ting i vår husholdning: stappfulle boder, skuffer og skap.

Et gammelt ordtak fra Østen sier «Hvis du eier mer enn syv ting, eier dine ting deg». Tanken har påvirket hvordan mennesker har levd i askese over noen tusen år, og påvirket åndelig praktiserende til å velge selvvalgt isolasjon og fattigdom. Grunntanken har vært å velge bort jordlige forstyrrelser slik at man holder fokus og kontakt med det åndelige, og sjelelige liv.

Jeg lever jo riktignok ikke i askese, men har likevel oppdaget at det ligger noe i denne tankegangen. For da jeg fikk nok av mine fulle skuffer og skap, og begynte å rydde i tingene mine, var også den samme tiden hvor jeg merket at livet fikk en annen kvalitet. Ikke minst at fokuset mitt ble flyttet over på andre, ikke-materielle ting. Jeg fant større glede i det ikke-materialistiske. Jeg fant mer ro, følte mer kontroll og hadde overraskende nok, ekstra tid til andre mennesker. For det var mindre rot å rydde opp i.

Å kvitte seg med overflødige gjenstander - enten ved å kaste det som er ødelagt, donere bort det brukbare, eller resirkulere - går innunder det engelske begrepet «decluttering». Tanken stikker dypere enn å kvitte seg med ting, og dreier seg mer om inngangsporten til en mer bevisst holdning til gjenstandene man eier.

Å gå gjennom gjenstandene du eier, for å si farvel til sentimental verdi og ting som ikke har noen nytte for deg lengre, vil ha mange fordeler for hjemmet ditt og din mentale helse.

For det første vil du få større oversikt over eiendelene dine, hvor de ligger lagret og om hvorvidt de har nytteverdi eller ikke. Du gjenvinner altså større kontroll over det du har. For det andre vil det trolig generere litt stress i begynnelsen, fordi du kanskje oppdager at du eier mer enn du trodde. Men etterhvert som du klarner opp og ser at du skaper mer plass og mer rom, vil du også oppnå mer indre ro. Dette bunner ut i at du gir fra deg ansvar. Ansvar for å lagre, oppbevare, bruke, vedlikeholde, også videre.

Å frigjøre deg fra dette ansvaret fører meg videre til det tredje punktet: og det er tid. Mer tid til å tenke, og mindre å holde styr på. Det er deilig å kunne slippe å tenke på alt som skulle ha vært gjort, på rommet som skulle ha vært organisert og eskene du skulle ha pakket ut.

Vi snakker ofte om den lagringsplassen vi trenger. Men trenger vi egentlig all lagringsplassen? Eller trenger vi bare færre ting?

Og selv om det åpenbare ved «decluttering» er å kvitte seg med de overflødige tingene, handler det i like stor grad om evnen til å kontrollere og samtidig ha et bevisst forhold til hva du tar inn i hjemmet ditt. Hvor mye man føler man trenger, og hvor mye man kvitter seg med, finnes det ingen oppskrift på. Men det er noen enkle tommelfingerregler og enkle spørsmål man kan forholde seg til:

Har jeg flere utgaver av samme gjenstanden?

Kommer jeg til å bruke den mange nok ganger til at det lønner seg å kjøpe den? Eller kan jeg låne den fra andre?

Når brukte jeg den sist?

Er det noen andre som kan ha bruk for den?

Hvor lenge har den stått i et skap, kontra hvor lenge den har stått fremme?

Kjøpte jeg den fordi jeg likte den, eller fordi jeg så den hos noen andre? Er den min stil?

Å ha et bevisst forhold til tingene dine handler også om hvilket forhold du har til trender. Det er ingen som sier at man ikke kan følge med på trendbildet (hver sin smak og interesse), men om du baserer innkjøpene dine på alt som er nytt, er fallgruven for å fylle opp skuffer og skap igjen, rimelig stor. Og i så måte, er det lurt å spørre seg selv om hvorfor det er slik.

Trendbildet beveger seg lynraskt i dag, og det vil være lønnsomt for både hodet og lommebok hvis man baserer sin personlige smak på seg selv og eget liv, foran hva som ser fint ut hos andre. På samme tid vil man også skape et hjem med sjel. Og spør du meg, er de vakreste hjemmene de som er bygd opp av kjærlighet og hjerterom. Ikke de som er en tro kopi av en katalog. Likevel er jeg tilhenger av IKEAs slagord «La livet innrede stua». Og det handler ikke om å handle på IKEA, men tanken om at det er sammensetningen av ditt liv som skal prege hjemmet. Ikke andres smak.

Oppsummert handler det bevisste forholdet til materialisme og konsum om hva du velger bort og hva du velger å ta inn. For å ha et bevisst forhold til gjenstander, og for å kunne gjenvinne kontroll over ting, må man alltid stille seg selv spørsmål om hva slags hensikt gjenstandene tjener deg og ditt liv.

Færre gjenstander handler om rom til å puste, rom til å være, tid til det som ikke er håndfast, og mindre ansvar for konstant vedlikehold. Ikke minst får du mer tid til det som er viktig: familie, venner, og alt som har personlig verdi for deg.

For min del var (og er fremdeles) dette totalt avgjørende i veien mot et enklere liv.

Julianne RydbergComment