Hageliv er lik sakteliv

Min filosofi om et saktere liv, er ikke like enkel å følge til enhver tid. Jeg innrømmer det. Men jeg prøver. Det er heldigvis ikke en slik livsfilosofi som setter harde rammer for hverdagen. Det er en mental innstilling, og noe som krever at man lar seg selv feile innimellom.

Hverdagen er oppslukende, og spesielt slik vi bor nå, der det alltid er et gjøremål som må tas tak i. Vi var veldig bevisste på at vi kjøpte oss arbeid med dette gamle huset, men likevel er det noe med denne plassen som tvinger meg inn i en litt saktegående tankegang. Vi har ikke gåavstand til alle fasiliteter lengre, og bilturen prøver vi (så langt det lar seg gjøre), å begrense.

Men hvert år, når den mørkeste tiden begynner å slå sprekker, kommer disse vårlige tendensene som forteller oss at en ny vår er like rundt hjørnet. Den lyse, varme og bugnende tiden av året, er min favoritt. For jeg - som naturen, våkner på samme tid. Å ha tilbakelagt et liv med kronisk, depressiv lidelse, har gjort meg veldig bevisst på hva mine behov faktisk er.

At jeg vil roe ned tempoet har vært den absolutt største pådriveren for å ta tak i det jeg sliter med. Å planlegge hage, hjelper meg med dette. Plantene, blomstene, og naturen hjelper med å balansere en helse som har vært mye i ubalanse. For disse plantene krever tilstedeværelse. De krever stell, overvåkning, omsorg, næring - som et lite barn. Hvis du ikke tar deg tiden, er sjansen rimelig stor for at de ikke overlever før sommeren kommer.

Jeg leste at man kan forbedre sin psykiske helse ved å jobbe med hagen, fordi nærkontakten mellom hud og mikroorganismene i huden, fysisk forbedrer helsen vår. Jeg finner dessverre ikke referansen til denne, men hvis jeg finner den, kommer jeg til å legge den til i innlegget.

Hvordan kommer man i gang? Det kommer an på plassen man har. Men hvis man er ny på dette området, vil jeg i første omgang gå til innkjøp av en god hagebok, og begynne med lettdyrkelige grønnsaker som kan stå i vinduskarmen. Etterhvert kan man ekspandere, og utforske. Lek med prosessen, og bruk gjerne melkekartonger, doruller og avispapir foran dyre varer fra Plantasjen o.l.

Meld deg inn i en hagegruppe på Facebook, les på økologisk.no sine nettsider, og søk all informasjon du trenger før du setter i gang. Dette hjelper deg å planlegge, samt unngå store startkostnader. Men viktigst av alt: dropp alle forventninger og krav til deg selv. Ha det gøy, og se på dyrking som en givende hobby. Ingen er født med grønne fingre - de dyrkes frem med tid og erfaring.