EIDSFOSS VERK

_DSC0548 Vi dro til Eidsfoss i går og møtte min gamle studievenninne og kollega, Camilla. Camilla er ansatt i Vestfoldmuseene (som også er min gamle arbeidsgiver), og hadde nøkler til diverse bygg som var stengt. Jeg har allerede vært der på ekskursjon på studiet, men det er veldig lenge siden.  _DSC0552

_DSC0556

 

Jernverket ble etablerti 1697 til nedlagt i 1961, og var en av Norges ledende produsent av ovner.  Historien som sitter i veggene på Eidsfoss brer seg dog utover et større spekter. Alt fra arbeiderhistorie, sosialhistorie og kvinnehistorie, faktisk.

_DSC0560

_DSC0564

_DSC0566

_DSC0569 Norges første kvinnelige stortingspolitiker og kvinnerettighetsforkjemper var nemlig lærer her.

_DSC0572 Da den gamle bygningsmassen på Eidsfoss stod i fare for å bli revet 1979 tok ildsjeler i kommunen saken i egne hender og restaurerte hele området på dugnad. Nå ligger Eidsfoss som en historisk perle ved foten av Eikeren til glede for lokalbefolkning og turister. Jeg imponeres stort av folk som brenner for å ivareta gamle kulturelle minner. I dag finner du alt fra nålbindingskurs, kunstutstillinger, utleie av festlokaler og restauranter i gamle lokaler.

_DSC0573

_DSC0576

 

_DSC0578

Det kan også være interessant å se utstillingen om Elise Kristensen; Til Elise. Kvinnen som ble enkefrue etter mannen på verket døde. Uten at det var en selvfølge at en kvinne skulle beholde boplass og ikke havne på fattigkassa, klarte hun å få endene til å møtes på et vis likevel. Derfor står hun som en pioner for senere kvinnerettighetsforkjempere.

_DSC0583

_DSC0585

_DSC0586

Å være på Eidsfoss er som å reise i tid.

 

_DSC0588

_DSC0593

_DSC0595

Hjemmelaget middag på Kroa anbefales.

_DSC0597

 

Jeg synes det var en veldig fin måte å tilbringe en åpen lørdags formiddag på. Og jeg kan anbefale turen til alle som ikke har vært der. Det er virkelig forfrisket å lære norsk kulturhistorie i en tid hvor vi alle er litt kulturforvirret. Ikke minst kvinne, arbeider og sosialhistorie.