Et historisk skråblikk: Den naturlige julen

~ NATURLIG JUL ~

Vi har en veldig beskjeden julepynt i huset vårt. Det er ikke fordi vi nesten ikke har pynt, men fordi den er noe mer nedtonet. Det er stor fokus på planter, duft og lys. Mye av pynten vår er enten kjøpt brukt, nedarvet eller er kjøpt på juleturer i utlandet. Jeg er svært interessert og inspirert av julepynten som dominerte hus og hjem fra tiden da juletrærne kom til Norge og frem til det ble allemanseie i høytiden.

De første juletrærne ble brukt av adelen i Tyskland på 1500-tallet. De spredte seg så videre til resten av Europa, men kom ikke til Norge før på 1800-tallet. Det at Norge begynte med girlander i form av norske flagg har sammenheng med at de første juletrærne trolig kom rundt 1814. De første tiårene var juletrærne mer vanlig hos velstående familier, men hvis vi beveger oss nærmere århundreskiftet ble det stadig mer vanlig hos arbeiderklassen også. Hvordan folk pyntet til jul viste likevel hvor tydelig klasseskillet var.

Arbeiderklassens julepynt var noe beskjeden og man brukte helst det man fant ute i naturen. Det ble også brukt frukt i julepynten. Velstående familier forgylte gjerne frukten for å gjøre trærne mer staselig, men etterhvert kom trenden med julekuler og girlander i form av små kuler. Og det er denne tiden jeg synes er fascinerende, fordi jeg liker tanken på hente frem de naturlige elementene som representerer landet vi bor i.

Det er kanskje derfor jeg ikke liker å amerikanisere julepynten med overdådige trær og julelys. Bare fordi jeg er så glad i den skandinaviske enkelheten. Den beskjedenheten og naturskjønne kjærligheten vi har for det landstrakte landet vårt; Jeg elsker å trekke den frem i denne høytiden. Velvitende om at all kultur (også den norske julen) er en sosial konstruksjon med impulser fra andre land, klarer jeg likevel ikke la vær å bli litt nasjonalromantisk og tradisjonell. Jula vår er så fin her i Skandinavia!