Kongsbergmarken 2015.

I dag gikk vi turen innom Kongsbergmarken. Den minner litt om Vinterfestuka hjemme i Narvik, bare uten barnetogene og alle kostymene. Det er første gangen jeg har vært innom her selv, og jeg syntes det var innmari stas å vindusshoppe litt i bodene. Herregud så mye god, kortreist mat. Alt fra spekekjøtt til lokalystede oster. Hjembakte lefser, syltetøy og importerte kvalitetsvarer som italiensk ost og greske oliven. Det var nytt for meg å dra på tivoli om vinteren, da dette er noe jeg forbinder med sommer og sol. Det var ganske kaldt på toppen i pariserhjulet, men tivoli er stas uansett årstid. Særlig tekoppene, selv om jeg må innrømme at jeg har blitt veldig sensitiv for fart med årene. Jeg er ennå uvel. Klarer ikke helt å forstå at jeg tok tekoppene fem-seks ganger på en dag da jeg var liten.  20150225-_DSC0241 20150225-_DSC0243 20150225-_DSC0244 20150225-_DSC0247 20150225-_DSC0245 20150225-_DSC0356 20150225-_DSC0253 20150225-_DSC0257 20150225-_DSC0267 20150225-_DSC026820150225-_DSC0273 20150225-_DSC0275 20150225-_DSC0277 20150225-_DSC0278  20150225-_DSC0281 20150225-_DSC0283 20150225-_DSC0290 20150225-_DSC0291 20150225-_DSC0292 20150225-_DSC0317 20150225-_DSC0305 20150225-_DSC0303 20150225-_DSC0301 20150225-_DSC0298 20150225-_DSC0320 20150225-_DSC0322 20150225-_DSC0331 Det er veldig spesielt at marken har vært en tradisjon siden midten 1600 - tallet. Dette kommer av at Kongsberg, som gruveby, i starten var et svært lukket samfunn. Hvor vareforsyning ut og inn var begrenset som en konsekvens av dette. På grunn av dette innsatte den daværende kongen, Christian IV, et årlig stevne som skulle åpne for friere handel mellom gruvesamfunnet og bygdene i nærområdet, slik at gruvearbeidere skulle få tilgang på forsyninger. Dette utvidet seg til tre markeder i året som senere igjen ble til den årlige Kongsbergmaken. I dag står Kongsbergmarken som et av de største og eldste årlige stevnene i Norge. Den ligger under den årlige vinterfestivalen, med over 25 000 besøkende. Jeg synes det er ganske imponerende at denne tradisjonene lever videre etter så mange århundre. Fin mulighet for meg å lære litt lokalhistorie også!