Nyttårsliste: Å ende 2017 med mening

Konseptet med nyttårsforsetter er litt oppskrytt, litt oppbrukt, men også litt fint. Hvis man ser bort fra at treningssentrene fylles opp av mennesker som vil bruke det nye året til å forbrenne kaloriene de ikke fikk bukt på i det forrige året. Jeg hadde også nyttårsforsetter som omhandlet de magiske tingene jeg skulle gjøre med utseendet mitt så snart det nye året startet, men jeg er ikke helt der lengre. Jeg har sluttet å stille de kravene til meg selv fordi de får meg til å føle meg bedrøvet og aldri god nok. Og det å slutte med nyttårsforsetter har vært en del av et paradigmeskifte for meg, for det omhandler en liten bit av noe større: å akseptere meg selv for deg jeg er. Og det har ikke så mye å gjøre med utseendet mitt som det handler om de tingene jeg jobber med på innsiden. 

Men jeg har mål for det kommende året. Hvert år setter jeg meg mål, og ved årets slutt analyserer jeg året som har gått for å se hva jeg har oppnådd. Kanskje har jeg til og med oppnådd noe jeg ikke hadde på lista mi. Jeg stiller meg derfor disse spørsmålene for å reflektere rundt året jeg nå har lagt bak meg, i viten om at det ikke er alle som får oppleve 2018. Derfor er det så viktig å leve bevisst og med mening

I 2017 har jeg hatt suksess, jeg har sørget, jeg har utviklet meg og jeg har blitt litt klokere. Men årets ord har vært disse to: gi slipp. 

_DSC2460.jpg

1. Hva gjorde dette året uforglemmelig?
Dette året inneholder nøkkelordene bryllup, vennskap og masteravhandling. I 2017 hadde jeg utdrikningslag og ble gift. Prosessen mot giftemål lærte meg mye, både om meg selv om menneskene i livet mitt. Jeg mistet også en av de aller viktigste personene i livet mitt rett før året endte. En person som stod meg like nær som foreldrene mine. Det har vært et år full av ambivalens, lykke, kjærlighet og sorg i en hel pakke. Men jeg kaller dette for hva det er: livet. 

2. Hva satte du pris på å gjøre i året som gikk?
Jeg både elsket og hatet å planlegge bryllup. Og jeg både elsket og hatet å skrive masteroppgave. Det disse to hendelsene hadde til felles var at de var to store prosjekter som jeg tok styringen på (selvfølgelig ved hjelp, og selvfølgelig sammen med H) og rodde i land ved hjelp av egne evner. Det fikk meg til å forstå at jeg ønsker å jobbe selvstendig en dag. Også at jeg vil skrive mer. Jeg elsket å skrive, undersøke, få tilbakemeldinger og se verket mitt ferdig mellom to bind. Mer enn noen gang er jeg sikker på at jeg ønsker å bli forfatter en dag. Men hva jeg skal skrive om vil tiden vise. 

3. Hva/hvem er personen/tingen du er mest takknemlig for?
I 2017 har jeg flere som har satt sitt fotavtrykk i hjertet mitt på hver sin kant. Min veileder på universitetet har bygd meg opp og gitt meg troen på at jeg både er klok og kan skrive. Min kjære mann har stått ved min side og hjulpet meg med praktiske løsninger for å ro utdannelsen min i land. Mine to forlovere og nærmeste venninner har stått ved min side og gjort meg trygge. For å nevne noen. Jeg har vært svært privilegert i 2017. 

_DSC2470.jpg

4. Hva var din største seier i 2017?
Masteravhandlingen min. Jeg burde kanskje si giftemålet, men det visste jeg jo at vi kom til å gjennomføre. Masteravhandlingen var aldri en selvfølge. Men jeg greide det! Og jeg begynner sakte men sikkert å føle på at stoltheten sildrer inn...!

5. Hva leste du/så du som gjorde størst innflytelse på deg i år?
Jeg har lest mange artikler om Slow living som har fått meg til å lengte etter et roligere liv. Jeg har blitt mer betatt av tanken på et mer ekte og bevisst forhold til min egen tilværelse. Der jeg bryr meg mer om kvaliteten i det jeg foretar meg, i stedet for kvantitet. Bruke tiden min riktig. Og det har handlet mye om det å skulle være tilstede i nuet, puste mer, og ha et bevisst forhold til det jeg eier og har. Denne tankegangen har implementert seg i alle bauger og kanter og livet. 

6. Hva bekymret du deg mest for i år, og hvordan løste det seg?
Jeg bekymret meg mye for bryllupet og jeg bekymret meg mye om avhandlingen min. Men alt løste seg fordi jeg brukte menneskene rundt meg til å prate, få ut frustrasjon, lufte tanker og ideer og ta i mot innspill. Nå er 2017 snart over og jeg er gift og har fullført utdannelsen min. Det løste seg til slutt. Ting gjør jo som regel det!

7. Hva var din største anger?
Å bry meg alt for mye om hva andre tenker. Jeg gjør det i alt for stor grad. Er redd for å gjøre slik jeg virkelig vil fordi jeg er redd for at andre skal baksnakke meg og dømme meg. Men faktumet er at folk er skrudd sammen slik at man har meninger om det meste, og derfor blir dømt uavhengig av om man liker det eller ikke. Da er det vel like greit å gjøre mer som man selv ønsker? Jeg kommer i alle fall å gjøre mer av det jeg liker i tiden som kommer. Samtidig føler jeg at dette året har vært preget av mye frustrasjon og irritasjon (stress) som har gått ut over folk som ikke har fortjent det. Det skal jeg være flinkere og mer bevisst på i 2018. 

_DSC2466.jpg

8. Hva var den ene tingen som endret deg mest i år?
Vennene mine. De tok pusten fra meg med måten de stilte opp i forkant og under bryllupet. Den emosjonelle støtten de ga meg etter pappas dødsfall. Det forandret synet jeg hadde på meg selv og forbedret synet jeg har på vennskap. Det gjorde også at jeg ga slipp på flere ting som over lang tid har gjort meg vondt. 

9. Hva overrasket deg mest i året som gikk?
Jeg hadde noen opplevelser der jeg måtte gi slipp på enkelte mennesker jeg er glad i. Og jeg hadde noen opplevelser der jeg ble kraftig skuffet og såret. Det som overrasket meg mest var at jeg kunne la det ligge å gå videre uten å være sint eller bitter, og det kaller jeg vekst. 

10. Hvis du gikk tilbake til forrige 1.januar, hva slags råd ville du gitt deg selv? 
Pust mer. Inviter færre gjester til bryllupet. Sett tydelige grenser uten å bli sint. Reis oftere ut av byen for å besøke venner du er glad i. Still høye krav til prestasjonen din på skolen, men vær også trygg på din egen kompetanse slik at du ikke undergraver deg selv. Du kan masse. Slutt å sammenligne deg med andre og gjør din egen greie. Vær kreativ og skriv masse! MYE mer enn det du gjør nå! Blogg masse mer, for det er så gøy! Ta bilder av deg selv. Du vil komme til å ville huske hvordan du så ut i 2017, om noen år. Utfordre fotografering og skrivingen din. Skriv mer med penn og papir. Og skriv dagbok - hver dag. Alt dette må du ta med deg inn i 2018. 

_DSC2481.jpg

11. Hva har 2017 lært deg?

Dette året har handlet i stor grad om å gi slipp. Det har handlet om å gi slipp på kontroll og viten om at mye er langt utenfor min kontroll. Behovet for materielle goder har blitt mindre, og jeg har kvittet meg med flere gjenstander for å gjøre husholdningen mer oversiktlig. Det har handlet om å innse at vi ikke rår over skjebnen, og at livet kan snu på et sekund - uavhengig av hva vi gjør. Det har handlet om å snu meg vekk fra medier som har påvirket meg negativt: interiørblader som fikk meg til å ville kjøpe mer, motebloggere som gjorde at jeg alltid følte meg litt mindre verd og litt mindre pen. Men også det å tørre å leve i kroppen min som jeg ikke alltid er fortrolig med, å gi slipp på tanken om at jeg ikke er bra fordi jeg nekter å leve innenfor bestemte rammer. Det har handlet om å lære seg det å virkelig forstå at man ikke kan kontrollere eller påvirke andre menneskers syn, tanker og følelser. At andres ord og handlinger er en refleksjon og et resultat av deres indre prosesser, og ikke egentlig har noe med meg å gjøre. På samme måte som jeg er et resultat av mine egne prosesser. Derfor er det enkelte forhold som ender (dette er noe av det vanskeligste jeg lærer, synes jeg). Det har også handlet om å trosse mine komplekser, frykter og forstå at jeg ikke må slutte med de tingene jeg er så glad i bare fordi jeg er redd for andres tanker. Det å gi slipp på frykten for andres tanker, det er en stor greie i mitt liv.. Det er mange år siden jeg ga avkall på alt jeg elsket: sang, gitarspilling, kunst, skrive noveller, dikt og låter - fordi jeg fryktet andre. Disse tingene gjorde meg oppriktig lykkelig og ga en enorm følelse av mestring. Det er på tide å hente frem disse livsviktige elementene igjen. Det jeg anser for å være essensen i livet mitt og vil søke tilbake til. 

_DSC2453.jpg

Hva er målet for 2018?

Målene for det kommende året handler ikke om å begynne på nytt, men å fortsette der jeg allerede er. Det handler om å bygge videre på det grunnlaget som ble lagt i det forrige året og forsterke det i det neste. Det handler om å bli flinkere til å utfolde meg på et kreativt plan - strukturere meg, skrive mer, bli flinkere til å fotografere, forstå lys og skygge, og finne min egen stemme. Jeg vil ha mer blomster inn i livet mitt. Gjennom motiver, gjennom plukking og binding, gjennom planting og gjennom duft. Jeg skal utvikle meg gjennom skriving, jeg skal meditere mer, omfavne den skrullete delen av meg og fortsette å tråkke utenfor mine egne grenser for å bli trygg i meg selv. Nå som masterskriving ligger bak meg skal jeg også bevege meg mer. Nå er jeg ikke like bundet til stolen lengre, og kroppen skriker etter aktivitet. Jeg skal være mer sammen med vennene mine, sosialisere meg mer, gjøre flere morsomme ting og finne tilbake til den delen av livet mitt som har blitt forsømt. Alt i alt handler det om balanse. 

♡ GOD NYTT ÅR TIL DEG ♡

✼ Ønsker deg et balansert, harmonisk, innholdsrikt og vakkert år med masse kjærlighet ✼