Tips for slow living

Vi lever i en tid hvor alt går så innmari fort. Det er ikke lett å roe ned, men det er noe jeg alltid streber etter likevel. Selv i stresset finner jeg luker der jeg kan dykke ned i det stille og finne roen. Dette er triksene jeg har lært meg. 

1. Logg av sosiale medier. Ikke svar på alle meldinger, eller i det minste la vær å svare på alle meldinger til du har mer overskudd. La det være greit å være utilgjengelig i en tid hvor vi alltid er tilgjengelig. Og ha gjerne en skjermfri dag i uka. 

2. Bruk hendene til å skape noe. Og det kan være hva som helst: Klær, mat, hagearbeid, drikkevarer. Det kan dessuten føre til at du kjøper mindre. Så unngå også butikker og salg med mindre du vet hva du skal ha. Ikke kjøp ting bare fordi det er billig. Kjøp bare det som har en reell funksjon for deg. 

3. Hold deg i fysisk aktivitet. Bruk helst naturen og vær ute i frisk luft. Trekk inn naturens dufter og praktiser gjerne mindfulness, gode pusteteknikker og yoga. Når du har en stillesittende jobb eller hverdag - beveg deg hver halvtime-time. Dessuten er også yoga er spesielt godt for kroppen, og du trenger ikke være spesielt myk for å gjøre det. Det er også en myte at man må være myk for å begynne med yoga. Yoga er mer enn mental treningsform enn den er fysisk. Og hvor myk du blir, avgjøres av hvor flink du er til å puste. Yoga er 90% pust. Resten er bare tøy og bøy. I yin yoga står man ofte i en øvelse i 4-5 minutter, noe som ofte er litt smertefullt til å begynne med. Men etter 30-60 sekunder transporterer bindevevet mer væske, som gjør at du blir mykere og mykere. Ikke trenger man å stå på hodet på en fjelltopp for å gjøre yoga heller. 3-4 øvelser er nok for den som bare vil det også. Og du kan gjøre det etter egne forutsetninger. Det er pusten som er viktigst, og når du puster godt, senkes blodtrykk, man reduserer angst og stress. 

4. Ta deg tiden til å gjøre færre ting, men bruk heller god tid på de tingene du prioriterer. Det kan være hva som helst, egentlig. For meg havner denne regelen ofte på matlaging og sosialisering. Når jeg ser at det er tid nok, bruker jeg gjerne lang tid på maten vi spiser. Og når jeg er sosial, vil jeg heller ha god tid med familie og venner enn en kjapp visitt. Kvalitetstid er viktig for meg. 

5. Omgi deg med mennesker du får energi av. Si nei til det og de som tapper deg for energi. Det trenger ikke være snakk om at folk er hverken slemme, ekle eller vil deg noe vondt. Men noen ganger passer bare ikke kjemien, og det er helt greit. Det kan være ulike livssituasjoner eller dårlige perioder som ikke samsvarer med hvor du befinner deg for øyeblikket. Da kan en pause fra hverandre eller i verste fall - brudd, være løsningen. Det er slik man må føle på og finne svar på selv. 

6. Praktiser takknemlighet. Ta deg tiden til å kjenne på hvor heldig du egentlig er. Denne er viktig. I enhver livssituasjon er det alltid en lærdom og en erfaring man blir rikere på - hvis man ønsker å ta i mot den. Denne kjenner jeg selv på ofte, fordi jeg har hatt veldig mange tunge perioder hvor dette har vært en av årsakene til at jeg har kommet ut av dem. Og vi trenger ikke være takknemlig for veldig mange ting før det begynner å løsne. Jeg priser meg lykkelig over små ting som en varm kaffekopp, et rent hus, en fin sang, litt grønne urter på maten (som får den til å se så fin ut) og en god klem. Så små ting utgjør en stor forskjell. Og når du begynner å skrive dem ned - helst i en liten dagbok - blir de mer synlige. Plutselig begynner du å legge merke til flere ting du er takknemlig for, og da blir hverdagen lettere. Selv for den som har det vondt. 

7. Ta ut ørepluggene og lær deg å koble ut støy på egenhånd. Noen ganger opplever jeg at å ha musikk på ørene egentlig kan gjøre meg mer sliten enn energirik. Så jeg kobler ut musikken og kobler ut hodet på egenhånd. Gjerne under en gåtur. 

8. Lær deg kunsten å ikke gjøre noe som helst. Og la det være greit. Vær uproduktiv, sitt stille, gå en tur uten mål og mening og la dagen være åpen. 

9. La helgene være hellig! Legg planer om å være planløs slik at du kan beholde friheten til å gjøre det du ønsker, når du selv ønsker. 

10. Vær snill med deg selv. Still færre krav til deg selv. Om dette innebærer å ikke kjøpe moteblader, interiørblader, lese blogger, aviser og stenge ute sosiale medier for en liten stund- gjør det. Kanskje dette betyr at du ikke støvsuger huset før et kaffebesøk, og heller la hybelkaninene bare få eksistere en dag ekstra. Det skader ingen, og det som egentlig betyr noe er at du er tilstede for besøket. Hent frem det som gjør deg til deg, og dyrk det. Du presterer ofte mye mer enn du selv innser. Vi trenger alle å hente det frem innimellom. 

Har du noen gode knep for en enklere hverdag?